Uusliberalismia

Perustulo olikin sossun lottoarvonta

Muistan 1990-luvulta tyypit, jotka hinkkasivat pitkät illat työryhmissä "negatiivista tuloveroa" ja "kansalaispalkkaa." Siksi juutuin eilen sohvalle, kun A-studiossa oli puhetta "perustulosta." Siitä olisi nyt kaikkien näiden vuosien jaarittelujen jälkeen tulossa todellisuutta, kun hallitus on sitä kokeilemassa.

Yleensä en jaksa tai osaa seurata, kun keskustelu junnaa linjalla tukiviidakko-kannustinloukku. Mutta nyt keskustelussa oli oma viehätyksensä. Mainio toimittaja Jan Andersson yritti aluksi kysyä kaikilta, mistä perustulossa on kysymys, eikä käteen jäänyt paljonkaan. Kävi ilmi, ettei kuntaministeri Anu Vehviläinen osannut sanoa hallituksen aikeista oikein mitään. "Huippuasiantuntijat," keitä he sitten ovatkaan, aloittavat perustulokokeilun ehkä joskus ensi vuonna.

Toimittaja Anderssonkin saisi perustuloa, mutta sitten se verotettaisiin heti pois. Siis luultavasti, se taisi olla Vihreiden mallista. Kodinhoidon tuella elävät voittaisivat ja ansiosidonnaisella elävät häviäisivät, sanoi SAK:n ekonomisti, jonka kanssa huomasin olevani monta kertaa samaa mieltä. Ja demari Tarja Filatovin, mikä on vielä oudompaa. Suomi tarvitsee kaikkia "kauniita utopioita" (SAK:n ekonomisti), jotka rikkovat vasemmiston ja oikeiston rajat.

Kelan nettisivuilta voi kuulemma hakea 120 eri tukimuotoa, joista perustulo korvaisi neljä. Kuten arvata saattoi, byrokratiaa perustulo ei ainakaan vähennä. Sossun laskelmat muuttuvat entistä monimutkaisimmiksi, kun niihin yritetään sovittaa kaikkien poliittisten suuntausten "perustulomallit." Vaan monimutkaistuminen näyttää olevan jonkinlainen hyvinvointivaltion luonnonlaki. Helpoistakin asioista saadaan vaikeita, kun niitä tarpeeksi sosiaalijargonilla kyllästetään.

Vasta lopussa selvisi, mistä "huippuasiantuntijat" siis ehkä ensi vuonna päättävät. Suomesta arvotaan 8.000 osallistujaa perustulokokeiluun. Osallistumisen tulisi poliitikkojen mielestä olla vapaaehtoista, joten siihen liittyvät tietenkin vain ne, jotka saavat korotuksia tukiinsa - kymppejä tai jopa satasia kuussa. Tätä jatkuisi pari vuotta, ja tukiviidakon valtiaat saisivat  tästä kaikesta arvokasta "tietoa" laskelmiinsa ja tutkimuksiinsa. Sossu on vain ihminen: totta kai kiinnostaa, mikä summa saa ihmisen liikkeelle ja mikä taas jäämään kotiin.

Samaan aikaan hallitus pyrkii lisäämään sosiaalitukien vastikkeellisuutta muilla rintamilla, sanoi Filatov. Ehkä sen vastineeksi valituille asiakkaille halutaan nyt heittää hieman ilmaista rahaa. Kysymys on sossujen lottoarvonnasta, jota voidaan nyt siis jäädä jännäämään.

Kyllähän hallituksen pitää jotenkin yrittää piristää köyhän päivää. Eikö muuten ole niin, että lottoa pelaavat Suomessa suhteellisesti eniten juuri köyhät?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En usko hetkeäkään että perustuloa voi edes kokeilla, koska ainoa tapa saada siitä yhteiskunnallista hyötyä on samassa yhteydessä muuttaa verotusta radikaalisti. Kun se uskalletaan tehdä saadaan byrokratiaa karsittua rankalla kädellä. Kun kuulin että kokeilu oli mukana hallitusohjelmassa, totesin heti että tämä hallitus ei ainakaan minkäänlaista julkisen talouden rakennemuutosta tule aikaansaamaan.

Mielenkiintoista että voimme olla kokeilusta täysin yksimielisiä, vaikka ilmeisesti olemme itse perustuloajatuksesta vastakkaista mieltä. Herää kysymys mitä kokeilulla odotetaan saavutettavan jos sekä kannattaja että vastustaja pitää sitä arvottomana ajanhukkana? Järkyttävää resurssien tuhlausta tällainen näennäistekeminen!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sanon vähän niin kuin Tarja Filatov: en voi oikein olla mitään mieltä asiasta, josta en tiedä tarpeeksi. Niin kauan olen kuitenkin "hyvinvointivaltiossa" elänyt, että tiedän, että "byrokratian karsiminen rankalla kädellä" jää ainakin systeemin itsensä toteuttamana pelkäksi haaveeksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Pelkään pahoin että olet pessimismissäsi oikeassa, mutta haluan uskoa ettei se ole luonnonlaki.

Tulkitsin että vastustat perustuloa ihan periaatteellisista syistä, sekä tämän blogisi perusteella että tavasta jolla tyrmäsit minun versioni perustulosta/tuloverotuksesta äskettäin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #4

Olen varmasti tyrmännyt ajatuksesi aivan turhaan, sillä tämä utopia on kieltämättä poikkeuksellisen kaunis. Eilisen jälkeen tiedän taas hieman enemmän - olen confused on a higher level.

Jyrki Paldán

"Herää kysymys mitä kokeilulla odotetaan saavutettavan jos sekä kannattaja että vastustaja pitää sitä arvottomana ajanhukkana?"

Eiköhän siitä sopivasti sähläämällä ja typeröimällä rakenneta "ennakkotapaus", johon voidaan sitten jatkossa vedota jos joku ehdottaa perustuloa. Ei toimi, kun kokeiltiin jo kerran.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ohjelma oli eilinen A-talk ja SAK:n ekonomistin nimi Ilkka Kaukoranta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ihmettelen miten perustulo voi olla pienempi kuin takuueläke.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitäpä sitä ihmettelemään. On se kaiketi aikomus kalibroida suuremmaksi kuin sossun "minimitoimeentulotaso" kuitenkin. Taitaa työmarkkinatukikin olla pienempi kuin takuueläke.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Harva sillä työmarkkinatuella selvää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En oikein ymmärrä mitä ajat kommentillasi takaa. Jos mennään perustuloon, ei ole olemassa takuueläkettä. Se ei siis voi myöskään olla pienempi tai suurempi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Saivartelua. Takuueläke turvaa vähimmäiseläkkeen joka on jotain 750€.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Onko tuo jossain luvattu ikuiseksi ja vaikka olisikin, millä pystyt varmistaman sen? On huolestuttavan yleinen harha, että kuvitellaan nykytilan automaattisesti toistuvan tulevaisuudessa.

Oma ehdotukseni perustulomalliksi on 1000 € perustuloa ja kaikista tuloista 40% veroa. Saattaahan siinä joku vähän hävitä, mutta sitten kaikki tulonsiirroilla elävät saavat saman.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ooks sä vähän döö? Ehkä huomenna ei ole rahaa ollenkaan.
Se takuueläkehän luvattiin nostaa 20€, asumistuki saattaa vähentyä 200€.
Ai sulle olisi 600€/kk sopiva summa. Hyvä niin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Itse asiassa 1000 olisi sopivampi ja 10000 vielä sopivampi. En kuitenkaan odota että yhteiskunta sen minulle antaa. Osaan toki olla provosoiva, mutta jos tuo on tapasi keskustella poistun takavasempaan..

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos menetät kaikki tulosi joudat kuolla nälkään?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Professori radiossa: Suomeen tulossa harvinaiset arpajaiset - kuka saa perustulon

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/134441-professori-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset