Uusliberalismia

Ruotsi laskee Naton avun varaan

Ruotsi ei voi eristäytyä Euroopan jatkuvasti huonontuvassa turvallisuustilanteessa. Jos sota tai kriisi iskee lähialueilla, Ruotsi haluaa olla nopeasti valmis ottamaan vastaan apua Natolta. Tämä käy ilmi Ruotsin puolustusministeriön mietinnöstä, jonka Dagens Nyheter on lukenut.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist katsoo, että Venäjän toiminta on horjuttanut Euroopan turvallisuusjärjestelmää. Tässä tilanteessa tärkeää on hänen mielestään yhteistyö eri tahojen kanssa: Suomi- ensiksi mainittuna, Nato, EU, suora yhteistyö Yhdysvaltain kanssa ja YK.

Ruotsi on solminut Naton kanssa isäntämaasopimuksen avun saannin helpottamiseksi. Se edellyttää nyt pieniä muutoksia Ruotsin lainsäädäntöön.

Naton avun mahdollisuus merkitsee Ruotsille "lisääntyvää toimintavapautta kriisissä tai sodassa," sanoo Hultqvist. "Sellaisessa tilanteessa ei koskaan tiedä etukäteen, mitä tapahtuu. Mutta kaikki, mitä Ruotsin alueella tapahtuu, tapahtuu Ruotsin kutsusta," alleviivaa Hultqvist.

Hultqvist sanoo lähtevänsä Ruotsin "sotilaallisesta liittoutumattomuudesta," mutta puoli tämän päivän eurooppalaisiin kiistoihin on näköjään selvästi valittu.

http://www.dn.se/nyheter/nya-lagandringar-ska-ge-krishjalp-fran-nato/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Isäntämaasopimus NATO:n kanssa on melko lailla samanlainen kuin Suomen aiempi YYA-sopimus Neuvostoliiton kanssa, mitä tulee puolueettomuuden tai liittoutumattomuuden käsitteisiin. Se on veteen piirretty viiva.

Hiukan yllättävää oli, että Tuomioja korosti NATO-sopimuksen "liittoutumattomuuden" luonnetta perustellessaan miksi sen allekirjoittaminen ei edellyttänyt sen suurempia päätösprosesseja. Tosin mitäpä muuta hän ulkoministerinä olisi voinut sanoakaan, kun "oma hallitus" oli joka tapauksessa päätöksen tehnyt.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

YYA-sopimuksen artiklojen ympärillä harrastettiin juridista saivartelua. Kun puhuttiin "Saksan tai sen liittolaisten" hyökkäyksestä, olisihan se voinut kirjaimellisesti tulkittuna tarkoittaa myös DDR:ä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niinpä, eli jos Neuvostoliitto olisi hyökännyt Suomeen, niin Suomen olisi pitänyt pyytää Neuvostoliitolta apua sen hyökkäyksen torjumiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset