Uusliberalismia

Hajoaako hallitus Kreikan kysymykseen?

Kreikka-kanta heilutti hallitusta?, kysyy Yleisradio. Brittilehti The Guardianin mukaan Suomen hallitus on "on the edge of meltdown," hajoamisen partaalla. Pääministeri Sipilä kiistää hallituksen eripuran, mikä tuskin kuitenkaan huhumyllyä pysäyttää.

Valtionvarainministeri Alexander Stubb on kovassa paikassa. Hänen kätensä ovat The Guardianin mukaan sidotut, persut pitävät koko Eurooppaa vankinaan. Luultavasti Stubbin tulee itse päättää, kumpaa hän pitää tärkeämpänä, Kreikan lainaneuvotteluja vai persujen pillin mukaan tanssimista. Samassa tilanteessa Brysselissä on tänä iltana Sipilä.

Kahden kuukauden mittainen hallitus olisi niin sanoaksemme kreikkalainen ratkaisu. Tämän tietoisen riskin Suomen eduskunta otti, kun persut päästettiin hallitukseen. Soinin alkutaival ulkoministerinä on ollut täynnä vastoinkäymisiä ja mokia eikä populistisia irtopisteitä ole ollut muutenkaan saatavissa. Kun persuissa tanssitaan johtajan pillin mukaan, hallituksen kohtalo on vain yhden miehen yhdestä oikusta kiinni.

Sipilä ja Stubb tietävät hyvin, ettei persujen venkoilu lopu tähän päivään. Kreikka hallitsee Eurooppa-politiikan asialistaa myös tämän päivän jälkeen. Ehkä olisi parempi heittää persut ulos niin kauan kuin eurooppalaisesta Suomesta on vielä jotakin jäljellä.

Sipilä ja Stubb voisivat etsiä hallitukseensa täydennystä Vihreistä ja RKP:stä, mikä olisi kevään vaalituloksen valossa oikeutettua. Näin saataisiin Suomeen liberaali ja toimintakykyinen hallitus, joka olisi suurista linjoista valmiiksi yhtä mieltä.

http://www.theguardian.com/business/live/2015/jul/11/greek-debt-crisis-e...

http://yle.fi/uutiset/sipila_kiistaa_hallituksen_eripuran/8149101

http://yle.fi/uutiset/kreikka-kanta_heilutti_hallitusta/8149035?ref=leik...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Myös Saksan lehdistössä oli esillä Suomen kannan muodostuneen hallituskriisin uhan alla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Soovitan ka Soome kolleegidel laua taha istuda ja jäikadest positsioonidest loobuda. Kaasa rääkimine on parem kui kõrvalt vaatamine." - Virolainen kansanedustaja Kalle Palling suosittelee Twitterissä Suomelle paluuta neuvottelupöytään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos Kreikka keplottelee ESM:n hätäavun piiriin, silloin ei yksi euromaa pysty sitä estämään. Onko se silloin hallituskysymys.

Yksimielisen sopimukseen sääntö on korvattu 85 %:n määräenemmistösäännöllä , jos Komissio ja EKP katsovat, että pikainen päätöksenteko rahoitustukeen on tarpeellista euroalueen rahoituksen ja talouden kestävyyden ollessa uhattuna.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

EVM:n hätämenettelyä käytetään vain silloin, kun koko euroalueen talous on vaakalaudalla. Mitä olen hiljattain esitettyjä avauksia kuullut ja lukenut niin likimain kaikki ovat sitä mieltä, ettei Grexit horjuttaisi markkinoita juuri lainkaan.

Hätätilamenettelylle ei ole siis perusteita. Tai sitten eurooppalaiset johtajat ovat valehdelleet kirkkain silmin meille eurooppalaisille.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ettekös te arvoisa herra Myllyniemi riemuinnut euroalueen hajoamisen nyt alkaneen.

Psst.. Timppa haluaa pitää kaikki nyt salassa
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/88209-timo-soinilt...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #6

Minä en ole niinkään varma. Ei minullakaan ole ennakkotapausta nykyisen eurokriisin pohjalta sanoa mitä tapahtuu, kun sen joku jäsenmaa jättää. Ei pitäisi olla Schäublella tai kellään muullakaan.

Ainoa mitä voin jossain määrin käyttää perusteluna on aiemman eurokriisin kohdalla sattunutta. Kun Suomi lähti silloisesta valuuttakokeilusta syyskuussa 1992 niin parin viikon jälkeen koko himmeli oli raunioina.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Määräenemmistöllä runttaaminen söisi euroalueen yhtenäisyyttä vielä pahemmin kuin Grexit.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

"Sipilä ja Soini voisivat etsiä hallitukseensa täydennystä Vihreistä ja RKP:stä, mikä olisi kevään vaalituloksen valossa oikeutettua."

Njoo, onhan tuo noinkin. Mutta annetaan kokoomuksen nyt edes yrittää. Ainakin kokoomusnuorten avaukset ovat olleet raikkaita ja piristäviä, joten ei tuomita koko puoluetta ainakaan ikuiseen kadotukseen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ohhoh, S:t menivät sekaisin tekstissäni sekaisin kaksikin kertaa, nyt korjattu. Eli Sipilä ja Stubb.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

No, olihan tuossa sekin vaara, että olisit oman nimesi sekoittanut näihin! :)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nyt riittää, sanoo Italian pääministeri Matteo Renzi Saksan talouskurittajille. "Die Finnen etwa sähen Athen am liebsten gehen" - suomalaiset ovat die Weltin mukaan heittämässä Kreikkaa pihalle.

http://www.welt.de/wirtschaft/article143870798/Gen...

Niko Sillanpää

Jos hallitus hajoaa tähän, se on kannatuksessa ps +10%-yksikköä ja kesk sekä kok molemmat -5%-yksikköä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tämähän on sikäli virkistävää, että vielä eilen kaikki olivat julistamassa persuja sanojensa syöjäksi ja takinkääntäjäksi. Nyt tuskin sitä virttä kehdataan veisata, tehdään mielummin persuista euroopan pahapoika.

Muuten, ainakin se Guardianin alkuperäinen juttu käytti lähteenään yleisradiota ja veikkaampa että muutkin mediat euroopassa. Joten meillä on vain yleisradion toimittajan huhupuheena kertoma hallituskriisi.

Miulla on semmoinen kutina että hallituskriisi ei ole ollut lähelläkään.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Onko valistuneita arvioita miten persujen käy kansainvälisen median rummutuksessa. Itse odotan mielenkiinnolla seuraavia kannatusmittauksia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Frankfurter Allgemeine: "In Finnland droht das Ende der Koalition" - hallitus uhkaa kaatua.

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/gr...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Usko pois, ei ole lähelläkään kaatumista :D

...jos tähän kaatuisi, se olisi persuille lottovoitto.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"jos tähän kaatuisi, se olisi persuille lottovoitto"

Tuossa kiteytyy näppärästi persujen asenne. Kännykkä kiinni, lottovoitto kotiin ja jälkeenpäin syytetään mediaa kaikesta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #21

Niitä persuja mitä minä tunnen, tuskin kukaan haluaa että hallitus kaatuu tai uusia vaaleja. Vaalikamppanja ei nimittäin ole mitään herkkua.

Ylipäänsä hallituksilla ei ole Suomessa tapana kaatua. Siitä paras todistus on Kataisen katastrofihallitus.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Ei Perussuomalaisia noin vain vaihdeta RKP:hen ja vihreisiin. Se on uudet vaalit, jos hallitus hajoaa. Sitten äänestetäänkin siitä, että pitääkö Suomalaisten veronmaksajien osallistua myös muiden euromaiden velkojen maksuun omien leikkausten lisäksi. Siihen peliin ei Sipilä ja Stubb ole valmiita.

Olisi hauska kuulla ne kaikki takankäännöstä Soinia syyttäneiden mielipiteet. Kovasti oltiin takkia kääntämässä ennenkuin mitään oli tapahtunut. Yleensä takinkäännöstä puhutaan vasta, kun on jotain näyttöä, eikä päinvastoin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei siihen ennenkään ole uusia vaaleja tarvittu kun hallituksesta on hankala apupuolue heivattu ulos.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nää oon oikeesti hauskoja nää kirjoitukset, ottaa linkkejä eri lehdistä ja uskoo lehtien juttuihin.

Ei paljoo puutu et otat vielä pari linkki Seiskaan ja sitten muutama Suomi24 keskusteluihin.

Vakuuttavaa, eikö totta :)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mediapeliä, sanoisi tähän Paavo Väyrynen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ennusteeni: Kreikka pysyy eurossa, Suomen hallitus koossa. Siis ainakin - ööö - jonkin aikaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Vedonlyöntitoimistot pitävät Kreikan eurossa pysymistä todennäköisempänä.

Kaikkihan riippuu pitkälti Saksasta, Ranskahan jo avusti kreikkalaisia ehdotuksen sorvaamisessa joten heidän kanta on selvä. Jos mennään EVM:n hätätilamenettelyyn niin 85% enemmistö riittää. Suomella on 1,7% sananvaltaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mistä nuo prosenttiosuudet lasketaan?

Seppo Hildén

"Sipilä ja Stubb tietävät hyvin, ettei persujen venkoilu lopu tähän päivään. Kreikka hallitsee Eurooppa-politiikan asialistaa myös tämän päivän jälkeen. Ehkä olisi parempi heittää persut ulos niin kauan kuin eurooppalaisesta Suomesta on vielä jotakin jäljellä."

Blogistilta ihmeellistä ajatuksenjuoksua edellinen kappale. Järkevän siitä saisi ainoastaan sillä, että asettaa persu-sanan sijaan Kreikka sanan. Silloin päätelmät menisivät näin:

"Sipilä ja Stubb tietävät hyvin, ettei Kreikan venkoilu lopu tähän päivään. Kreikka hallitsee Eurooppa-politiikan asialistaa myös tämän päivän jälkeen. Ehkä olisi parempi heittää Kreikka ulos niin kauan kuin eurooppalaisesta Suomesta on vielä jotakin jäljellä."

No niin, kappale muuttui paljon järkevämmäksi. Taitaa tuo suomen kieli olla vaikea hallittava rkp:n miehelle.

Heh.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Blogisti nyt ei joko ole tajunnut, tai todennäköisesti halua tajuta erästä pientä seikkaa. Nimittäin että tämä asia on sovittu jo hallitusohjelmassa, jonka kaikki puolueet ovat hyväksyneet.

"Hallitus suhtautuu kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa." -hallitusohjelma, s.33

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Timo Haapalalta tervejärkinen kannanotto. Hän ihmettelee sitä, että Kreikka sikailee, mutta Suomi onkin syntipukki ja ihan suomalaisten omalla avustuksella (media ja oppositio).

Hän naureskelee suomalaisten loputtomalle itseruoskinnalle. Kun Suomi kerrankin on jotain mieltä ja nimi mainitaan maailmalla, niin hui kauheaa, heti on maine mennyt.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kommen...

Haapala mainitsee myös sen, että euroryhmän kokouksessa puolet jäsenmaista oli Suomen kannalla.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Hän naureskelee suomalaisten loputtomalle itseruoskinnalle."

- Kansan, joka lauantaisin pieksee selkänahkaansa saunavastalla, itseruoskinnassa ei ole mitään nauramista, joskaan ei ihmettelemistäkään.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mitä nopeammin persut heitetään hallituksesta, sitä parempi Suomelle. Soini on saanut jo mittaamattoman paljon vahinkoa aikaan Suomen ulko- ja EU-suhteille. Suomen turvallisuustilanne huonontuu päivä päivältä. Venäjää on loukattu ja Nato-optiokin on hävitetty Kreikan kanssa venkoillessa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Luetko uskontunnusta vai? Mitä ihmettä? Luulin että olet fiksu mies.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Oletko sitä mieltä, ettei Venäjän pakotteista tule pitää kiinni ja että maamme ulkopoliittisen johdon yhdessä tekemä päätös oli väärä?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minäkin olisin nähnyt mielelläni Vihreät ja RKP:n Perussuomalaisten sijaan Sipilän hallituksessa. Ilmeisesti Vihreät ovat kuitenkin onnistuneet syömään luottamuspääomansa, koska ette saaneet Sipilää vakuuttumaan.

Onneksi kerrankin meillä on pääministeri, joka taustansa perusteella tietää, että pelkillä lupauksilla ei ole mitään arvoa. Vielä vähemmän, jos lupaajalla on takanaan pelkkiä lupausten rikkomisia.

Kreikalla ja Vihreillä on nyt yhteistä, että on saatava ensin näyttöjä yhteistyökyvystä, jotta luottamus voisi palautua. Perussuomalaisille taas riittää, että he toimivat hallituksessa yhteisen edun hyväksi.

Makrotaloudesta en paljoa tiedä mutta neuvottelemisesta tiedän sen verran, että jos alkaa antamaan periksi, niin sitä saa jatkaa kyllä ikuisesti. Joskus on vain sitten sanottava ei. Ilman neuvotteluvaraa. Sen jälkeen vastapuolen on keksittävä, miten palautetaan neuvottelut mahdollisiksi.

Tulee mieleen vuosien takaa eräskin yritys, joka jätti huoltolaskun maksamatta. Kun he seuraavan kerran tarvitsivat apua, saivat ensin makssa rästissä olevan laskun ja lisäksi tulevan keikankin etukäteen. Vasta sitten lähti mies matkaan. Ja tilanne oli sitten lopullinen. Ensin rahat, sitten apu. (Ei muuten ollut suomalainen.)

Menetettyä luottamusta on vaikea palauttaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Soini yksin valloitti Venäjän, Natonkin Soini pilasi. On siinä pystyvä mies, kun kahdessa kuukaudessa YKSIN tuon kaiken teki.

Olisipa Vihreissä edes puoliksi noin tehokas poliitikko, mutta turha toivo, Vihreät osaa vaan maalata kauhukuvia ja käskeä lämmittämään torppansa tuulella ja auringolla.

Niin ja turvekin pitää kieltää heti, otetaan mallia vaikka Kiinasta ja mennään samaan tahtia heidän kanssaan, näin toimimme vakuuttavasti ja luontoa ajatellen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mitä tämä on? Euroopan johtajat puhuvat yksimielisestä sopimuksesta, mutta Juha Sipilä kyseenalaistaa neuvottelutuloksen. Nukkuiko Sipilä sillä välin kuin diili tehtiin?

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/88563-juha-sipilal...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sipilän uho on tarkoitettu ns. kotimaiseen kulutukseen. Hallitus tulee harkitsemaan, mutta harkintansa tuloksena siunaamaan saavutetun ratkaisun otsikolla "pienimmän riesan tie". Odotan pölyn laskeuduttua kuulevani pari tuoretta soinismia!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #39

Just! Ei vakausmekanismi ole mikään "pyhä lehmä", jos vertaus tässä yhteydessä sallitaan. Homma on katsottava huolellisesti läpi, koska köyhä Kreikka ja vauras Suomi eivät ole "samaa kastia", jos vertaus jne.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Otsikkosi kysymyksen voisi tänään asettaa uudelleen: "Hajoaako Kreikan hallitus Kreikan kysymykseen"?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset