Uusliberalismia

Helsingin henki haiskahti aina

On aika myöntää, että Helsingin ETY-kokouksen 40-vuotisjuhlista tuli täydellinen pannukakku. Mikä kokous se sellainen on, jonka osanottajat keskustelevat vain niistä, jotka eivät päässeet paikalle? Miten tähän tilanteeseen päädyttiin?

Suomen hallituksella oli käsittääkseni kolme vaihtoehtoa: 1) EU:n matkustuskiellossa olleet kuusi venäläisen delegaation jäsentä olisi voitu päästää maahan ja selittää asia jotenkin parhain päin, 2) kokous olisi voitu siirtää tai peruuttaa kansainväliseen tilanteeseen vedoten, ja 3) pitää tynkäkokous ja joutua Venäjän silmätikuksi. Näistä vaihtoehdoista ulkopoliittinen johtomme valitsi selvästi huonoimman eli kolmosen. Tilannetta ei paranna yhtään se, että presidentti Sauli Niinistö valittaa julkisuuteen Suomen jääneen tilanteessa "yksin" Venäjän kanssa.

Ykkösvaihtoehto olisi vaatinut kokemattomalta ulkoministeriltämme Timo Soinilta rohkeutta ja diplomaattisia kykyjä. Suomi olisi joutunut tulkitsemaan matkustuskieltoa koskevia EU-pykäliä omalta kantiltaan ja omaksi edukseen. Väitän, että entinen ulkoministerimme Erkki Tuomioja olisi tähän pystynyt. Kuuden venäläisen Helsingin reissu ei olisi EU:ta hajoittanut eikä maailmanrauhaa vaarantanut. Nyt mahdollisuus pilattiin lähtemällä kyselemään asiaa julkisesti muilta EU-mailta.

Kokouksen peruuttaminenkin olisi ollut parempi vaihtoehto kuin nämä riekkujaiset. Sen olisi voinut tehdä vähin äänin jo kuukausia sitten, kun tilanne kerran oli - tai olisi pitänyt olla - tiedossa. Urho Kekkosen runsaslukuiset ihailijat kaikkialta maailmasta olisivat joka tapauksessa voineet kokoontua Helsinkiin vähemmän virallisissa merkeissä.

Helsingin henki sai julman lopun. Avointa keskustelua ei koskaan käyty eikä ilmeisesti nytkään käydä Helsingin pöydissä ilman Moskovan herrojen luottokortteja. ETYK teki Helsingistä 1970-luvulla maailman vakoilun keskuksen, mutta nuo kultaiset ajat eivät koskaan palaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hesarin Jussi Niemeläisen mukaan ETYJ:in parlamentaarinen yleiskokous ei ole "keskeinen toimija." Tekisi itsekin mieli vähätellä tapahtunutta, mutta kyllä tämä näyttää olevan ainakin venäläisille iso asia.

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1436064719812?ja...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"На ПА ОБСЕ в Хельсинки большинство - против решения правит. Финляндии. Оно пытается оправдаться ссылками на ЕС, но звучит это неубедительно."

Näin tviittasi Venäjän duuman ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Aleksei Pushkov muutama minuutti sitten. Eli: "ETYJin parlamentaarisessa yleiskokouksessa Helsingissä enemmistö on Suomen hallituksen päätöstä vastaan. Suomi yrittää perustella viittauksilla EU:hun, mutta se ei kuulosta vakuuttavalta."

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Venäjällä ei ole mitään logiikkaa suurien asioiden osalta. Asia on silloin suuri, kun se palvelee heidän agendaansa ja Etyj on ollut tähän asti paskakikkareen arvoinen Krimistä ja Ukrainasta lähtien. Nyt vielä uunottavat länsimaita luulemaan päinvastaista, muka tärkeää..fuck.
Taannoin tuli pari ohjelmaa, päivän kasvo Jaakko Iloniemi ja ETYK_kokouksesta tunnin dokumentti ; jossa Helmut Schmidt asetti varmasti riippumattomana eläkeläisenä nämä tärkeydet omaan asemaansa. Samalla tuli punnittua siten Suomenkin osuutta ko prosessiin. Ei tainnut ollakaan mikään riemuvoitto reaalimaailmassa.
Onneksi Etyj on maalannut Osce:n menopelit perusväreillä verrattuna Kosovon ajan mattaoranssille, jolle harakatkin nauroivat.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eniten ihmetyttää tuo Niinistön muiden EU-maiden seläntaakse meno.

Petteri Hiienkoski

Ratkaisuvaihtoehdot hyvin tiivistetty!

Nähdäkseni päätös perustui kuitenkin hallituksen linjaukseen, joka saattaa jopa saada jatkoa. Vaikka jupakka julkisuuteen näyttäytyykin ulkopolitiittisen johdon kardinaalimunauksena, mielestäni taustalla oli ja on poliittisia tarkoitusperiä.

Itänaapurissa ei ole osoitettu erityistä ymmärtämystä sille, että ratkaisu olisi ollut vain epäpoliittinen vahinko. Tosin sielläkin taidetaan ymmärtää, ettei ylireagoiminen ole viisasta.

Jukka Laine

Niinistö vaikuttaa nyt umpikierolta selittelijältä yksimielisyytensä kanssa. Suomen toiminta on nyt tuomittu kaikkialla aika yksimielisesti.

Miksi Suomi lähti isännöimään tälläistä kokousta, jos ei haluttu venäläisiä mukaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kyllä kokoukseen olisi toivotettu tervetulleeksi joukoittain venäläisiä poliitikkoja, mutta ei EU:n pakotelistalla olevia.
Missä KAIKKIALLA Jukka Laine Suomen toiminta on tuomittu yksimielisesti?? Maamme toimi EU:n päätöksien mukaisesti, jos jotkut Venäjän myötäilijävaltiot tuomitsivat teon, niin tuomitkoon.
Venäjällä kumppaneineen ei ole enää minkäänlaista veto-oikeutta omiin valtiollisiin päätöksiimme.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Suomi toimi aivan oikein, ihan sama mitä maailma miettii. Tämä oli suoraselkäistä toimintaa jonka takana on helppo kansalaisenkin seisoa.

Syynä pakotteisiin on Krimin miehitys. Siitä tosiasiasta ei pääse kukaan yli eikä ympäri, edes venäläiset. Se on tosiasia jonka kanssa on elettävä vaikka otsasuonet pullistuisi.

Jos Venäjällä olisi oikeasti halua kunnioittaa peräänkuuluttamaansa Minskin sopimusta, niin eivätpä silloin olisi laittaneet delegaatioon heppuja joiden hyvin tiesivät olevan matkustuskiellossa. Muitakin olisi löytynyt, jos oikeasti olisi haluttu olla lyömättä läskiksi.

Nyt yritys lähettää tällaisia henkilöitä oli tahallinen provokaatio Suomea kohtaan. Sekin on tosiseikka jonka Venäjä tietää vaikuttavan suhteisiimme nyt ja vastaisuudessa. Sellainen naapuri.

Sinänsä koko juhlakokous on suhtkoht merkityksetön. Ratkaisevat keskustelut käydään muualla ja muissa pöydissä.

Petteri Hiienkoski

Ulkopoliittisen johdon lausuntojen perusteella on silkkaa toiveajattelua, että Suomi olisi tässä muka toiminut suoraselkäisesti mistään ilmansuunnasta katsottuna: http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Muista kuin suomalaisista ja venäläisistä välineistä ei ole silmään sattunut pienintäkään mainintaa koko konferenssista.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Helsingin ETY-kokousta 1975 pidettiin Suomen (Kekkosen) aikaansaannoksena. Ei ollut! Neuvostojohto ohjeisti presidenttiämme ehdotuksen nimissään tekemään. (Niin kuin ohjeisti äänestyspäätöksiämme YK:ssa.)

Neuvostoliitto pyyhki pöytää Etykin ihmisoikeuspykälällä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Mikä kokous se sellainen on, jonka osanottajat keskustelevat vain niistä, jotka eivät päässeet paikalle?"

Se on tyypillinen suomalainen kokous.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Jukka Nieminen

Erikoisintahan on että venäläisdelegaation jäsenet on olleet tiedossa ilmeisesti toista vuotta etukäteen. Jostain syystä tästä aiheesta ei ole voitu puida venäläisten kanssa hyvissä ajoin etukäteen vaan vasta viitisen minuuttia ennen kokouksen alkua.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Veikkaan, että puheenjohtaja Kanervan toiminta on ollut yhtä merkittävää ja aktiivista kuin hänen taannoinen ulkoministerikautensa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Länteen ei saa luottaa" - Nikolai Starikov hautaa blogissaan Helsingin hengen.

http://nstarikov.ru/blog/52916

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset