Uusliberalismia

Mediat: Suomi valmistautuu sotaan Venäjää vastaan

Merkittävät uutislähteet Pohjois-Amerikassa ja Venäjällä hehkuttavat Suomen reserviläiskirjettä ja Suomen ja Venäjän "happamia" suhteita. Suomella ei ole toimintakykyistä hallitusta, joka voisi ottaa tällaiseen kirjoitteluun kantaa.

Pallon potkaisi eilen liikkelle amerikkalainen televisiokanava CNBC, josta juttu on levinnyt venäläiseen uutistoimistoon RIA Novostiin ja Vzgljad-lehteen. Matkalla on CNBC:n otsikkoon sisältynyt kysymysmerkki pudonnut pois. Asiasta kirjoittaa myös kanadalainen National Post: "Fearing Russian aggression...". Suomessa näyttäisi olevan tässä vaiheessa hiljaista.

Kun Suomi ei ole Natossa, se on CNBC:n mukaan "potentially" "more vulnerable to any future Russian aggression." 

Uutiset Suomen ja Venäjän huonoista suhteista ja kasvavasta jännityksestä maiden välillä ovat monelle päättäjälle ikävää luettavaa. Kuten Urho Kekkonen sanoi, asiat ovat sitä, miltä ne näyttävät.

http://www.cnbc.com/id/102701178

http://news.nationalpost.com/news/world/fearing-russian-aggression-finla...

http://ria.ru/world/20150523/1066071692.html

http://vz.ru/news/2015/5/23/746919.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Ehkä toi kertoo huonosta harkintakyvystä koskien noiden kirjeiden lähettämistä ja esim sosiaali ja terveysministeriön puuhailemaa evakuointikeskuksen perustamista.

Ressukirjeitähän on kerrottu valmistellun jo kaksi vuotta..

Ois kai siinä voinut katsella tämän kireän tilanteen yli, jos ei kerran liity tähän tilanteeseen.. Eipä siinä lapussa mitään kummallista ollut. Reserviläinen on reservissä.

Tosin pakostakin juolahtaa mieleen se kongressin suositus (?) Obamalle, kehoittaa liittolaisia varautumiseen. Tästä muistelisin lukeneeni, mutta en jaksais alkaa varmistamaan, eli varauksin toi sanominen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nyt jos koska voi sanoa, että Suomi on ajopuu. Tämä vain toteamukseksi niille, jotka mahdollisesti pyrkivät vuosikymmenten kuluttua tulkitsemaan tämän ajan tapahtumia.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Samaa mieltä. Ja ihan itse ollaan itsemme tuohon asemaan ajettu. Minkäs teet kun juniorit sooloilee ja muutenkin ollaan perässä roikkujina.

Suomen olisi pitänyt voimakkaasti pyrkiä profiloitumaan neutraalina toimijana maailmalla. Mut ei...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Olipa tuossa CNBCn jutussa maininta myös siitä Callen omasta pikku projektista...

Jotenkin tulee sellanen fiilis, et ehkä olis Suomen etu olla vähän pidättyvämpi tämän kaltaisissa toimissa.

Toisaalta antaa se myös signaalin, että asioita saadaan tarvittaessa aikaiseksi.

Tosin mun käsityksen mukaan Venäjä pysyisi rauhallisena suhteessa Suomeen joa pystymme takaamaan uskottavan oman puolustuksen, ilman riskiä siitä, että esim Nato pääsee täällä hyppelehtimään. No HNS järjestelyn takia sekin etu on ehkä menetetty.

Kyllä ne varmasti naapurissa tietää että tänne tuleminen ei ole järkevää. Kalliiksi käy ja voittaa ei voi, paitsi pommittamalla tuhannen kappaleiksi koko tontin.

Joku venäläinen toimittajahan käytyään vierailulla jossain meikäläisessä varuskunnassa lausui jotenkin näin " Suomen voisi miehittää päivissä, muttei voittaa edes sadassa vuodessa"

En usko Venäjän taloustilanteen antavan myöten edes yrittää moista manööveriä.
Tämä siis ilman että joutuvat tilanteeseen jossa se on tehtävä estääkseen niemen ajautuminen Naton alustaksi. On aika tärkeä väylä tuossa lahdella.

Siksi nämä tilanteen kiristymistä lietsovat toimet ei ole järkeviä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ihmeiden aika ei ole koskaan ohi. Yllätyshyökkäyksen ohella mahdollisuudet hybridisodankäynnin puolella taitavine viipaletaktiikkoineen voi muutamassa vuodessa tuoda saman tilanteen kuin klassinen miehitys. Huomaamatta ja hiipien.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

En pitäisi esimerkiksi Jessikkan ja muun median antamia esimerkkejä tyypillisistä trollausviesteistä kovinkaan huoleastuttavina.

"Putin tekee sinusta selvää"

"Olet natsi"

"Olet fasisti"

"Olet valehtelija"

Ym.

Venäjällä viestien on kerrottu olevan seuraavan kaltaisia.

"USA:sta kirjoitettiin kaikenlaista törkyä, mutta se oli tarkoitettu venäläisten hämäämiseen. Kirjoitettiin, että Amerikassa on ahdasta, koska siellä on niin paljon pilvenpiirtäjiä. Tai että ihmiset käyttävät siellä pyjamia, koska taloja ei lämmitetä"
-Novaja Gazetan toimittaja Aleksandra Garmazapovan, joka soluttautui töihin Pietarissa sijaitsevaan propagandakeskukseen vuonna 2013.

Ei mun mielestä kovin vakuuttavaa hybridisodankäyntiä.

Juuri tuon kummempia esimerkkejä ei ole kerrottu.

Jari Rauhala

"Kun Suomi ei ole Natossa, se on CNBC:n mukaan "potentially" "more vulnerable to any future Russian aggression.""
- Tämä on mahdollisuus muiden mahdollisuuksien joukossa. Mutta natossa maan ollessa ja jos / kun Usa:n ja Venäjän välille kehkeytyy sotatilanne, niin silloin olemme enemmän kuin mahdollisesti kohteena. Riippumatta kuka tai ketkä pinnan alla ovat syyllisiä?

"Uutiset Suomen ja Venäjän huonoista suhteista ja kasvavasta jännityksestä maiden välillä ovat monelle päättäjälle ikävää luettavaa.
-Media on lietsonta-automaatti. Sen näki hyvin tässä suomalaisten uppovene-jutussa, kun Reutersin Helsingin toimiston suomalainen päällikkö raportoi länsimaihin menneessä uutisessa, jota muut mediat lännessä jakoivat, miten uppovene merkitsee sotilaallisen jännityksen kiristymistä. Asiasta ei kukaan tiennyt mitään paitsi tietenkin media! -Sotilaallisen tiedustelun huippuako-

"Kuten Urho Kekkonen sanoi, asiat ovat sitä, miltä ne näyttävät."
- Tässä kysymys on se, että miltäs nämä mediat uutisineen näyttävät?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kysehän on rauhanturvaamisesta.

Jos haluat rauhaa, niin valmistaudu sotaan!

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Mediat: Suomi valmistautuu sotaan Venäjää vastaan

Niin pitääkin,puolustussotaan !

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olen aiemminkin ihmetellyt että Suomi olisi ponnahduslauta Venäjälle. Eikö kartasta selviä että suorin tie Moskovaan on Baltian maiden kautta? Siitähän Hitlerkin meni helposti Moskovan porteille, ei Suomen kautta päässyt.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jo Mannerheim oli sitä mieltä, että Suomenlahden eteläpuolelta kävisi suora tie Moskovaan. Suomesta maata pitkin hyökätessä Moskovaan täytyy ylittää ensi Aunuksen ja Karjan kannakset. Aunuksen kannas on levevä, mutta Syväri on suuri joki.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Suomen armeija käyttäytyy ikään kuin valmistautuisi sotaan Venäjän kanssa" -

http://fi.sputniknews.com/pohjoismaat/20150523/111...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Sputnik omista syistään kierrättää yhdysvaltalaisen CNBC -televisiokanavan sensaatiohakuista uutista.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

No eläähän lumetodellisuudessa vielä suomen hyökkäys venäjän kimppuun1939 tai ainakin itseaiheutettu.
Voihan sen aina ottaa koipussista.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mediat elävät omaa elämäänsä, eivätkä tosiasiat aina vaikuta siihen, mistä ne kulloinkin puhuvat. Ei ole meidän vallassamme, paljonko kulloinkin sotketaan disinformaatiota mukaan.

Eihän tuota voi yleisellä tasolla pitää mitenkään huonona asiana, että kansainvälinen joukkotiedotus antaa Suomesta kuvaa puolustustahtoisena maana.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Jos kirje reserviläisille on sotaan valmistumista, niin mitä on 500 miljardin sijoittaminen asehankintoihin?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Venäjällä älymystön keskustelu maan sotilaallisten hourekuvien järjettömyydestä ja johdon epäpätevyydestä kiihtyy:
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa/...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Herättää toivoa, että venäläiset itsekin ymmärtävät maansa asioista virallista totuutta enemmän.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Olikohan Venäjällä joku eturistiriita Suomen suhteen? Vastaan itse; ei pitäisi olla.

Tietyt monikansalliset ”länsimieliset” mediat mielellään hämmentävät Suomen ulkopolitiikka ja yrittävät provosoida Venäjää. Jos Suomessa levikiltään koko maan kattava lehti / lehdet uutisoivat tähän tapaan: ”Suomi on sodassa” (ilman kysymysmerkkiä?) niin siinähän on tietysti takana juutalais-ruotsalainen Bonnier ja sen kaverit jotka ”Natottaa” parhaansa mukaan.

Ns. lehdistönvapaus-indeksillä tarkoitetaan sitä kuulua ”länsimaista sananvapautta”, mutta käsittääkseni lehdistönvapauteenkin kuuluu tietty vastuu! Sitä ei ilmeisesti tarvitse noteraata mitenkään vaan p#%&kaa saa jauhaa ihan kystäkyllin mielensä mukaan...

Näin sanoo rikoslaki maanpetoksesta § 2:

Sotaan yllyttäminen
Jos joku Suomessa tai Suomen kansalainen Suomen ulkopuolella Suomea koskevan sotilaallisen tai kansainvälisen poliittisen kriisin aikana tai sellaisen välittömästi uhatessa, tarkoituksenaan saattaa Suomi sotaan tai sotatoimen kohteeksi,

2) julkisesti levittää lausumia tai muita ilmaisuja, joiden tarkoituksena on vaikuttaa yleisen mielipiteen kehittymiseen hyökkäystekojen käyttöä puoltavaksi,
3) järjestelmällisesti levittää ilmeisen perättömiä tai harhaanjohtavia tietoja Suomen puolustuksesta tai sotilas- tai puolustuspoliittisista aikomuksista.

Täähän ei tietenkään suomalais-ruotsalaista maanpetturilehdistöä koske millään tavalla?!?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Olikohan Venäjällä joku eturistiriita Suomen suhteen?"

Geopoliittisesti hiukan kyllä, koska Venäjä mieltää itsensä suurvallaksi ja se on Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen nöyryytetty lentämään äärimmäisen kapeaa käytävää myöten Itämerellä mm. Kaliningradin huoltamiseksi. Pienikin luotsausvirhe aiheuttaa ilmatilaloukkauksen ja nootin.

On selvästi nähtävissä, että Suomi on kaikin tavoin pyrkinyt pitämään yllä hyviä ja mutkattomia suhteita Venäjään, mutta sieltä taholta on muutamien vuosien aikana aloitettu jonkinlainen mustamaalauskampanja Suomea vastaan, jonka sisällöstä Suomi ei tunnista itseään.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Presidentti Niinistö on hoitanut suhteet erittäin hyvin kaikkiin ilmansuuntiin, kun taas joidenkin iltapäivälehtien uutisointien tietyt poliittiset tarkoitusperät paljastuvat pikaisella vilkaisulla monikansallisten konsernien organisaatioihin.

Mitä luotsausvirheisiin tulee, niin Suomessa ollaan kyllä hereillä ja nootti tulee joka kerta jos luotsilla lipsahtaa..

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#20

Venäjän potentiaalinen ristiriita Suomen suhteen on maantieteellinen ja geopoliittinen eikä se ole vuosisatojen kuluessa mihinkään muuttunut: Suomi on paitsi Suomenlahden ja Pietrin lukko mutta myös elintärkeä ponnahduslauta matkalla länteen ja Baltiaan.

On mahdotonta kuvitella tilannetta jossa Venäjä kunnioittaisi Suomen alueellista koskemattomuutta jos tilanne Venäjän ja Naton välillä kiristyisi äärimmilleen. Suomen natojäsenyys ei siihen vaikuta vaan Suomen on kyettävä estämään Venäjältä maa- ja merialueitten sekä ilmatilan tilapäinenkin hyödyntäminen, olimmepa Natossa tai emme. Idästä katsoen olemme yhtälailla uhka.

Suomalaisessa mediassa ei ole uhoa lietsottu, kansainväliselle medialle emme mitään voi. Mitä enemmän julkisuutta sitä paremmin maailma tietää että Suomi on osa länttä.

Kommenttisi pitääkin ymmärtää paheksumisena Suomen harjoittelemasta itsenäisestä puolustuksesta sotilaallisin harjOituksin. Jo on aikoihin eletty kun nyt jo itsenäisen puolustuksen harjoittelusta uutisointia vertaat petokselliseen toimintaan.
Ei tosin ole ollenkaan vaikea kuvitella minkä ilmansuunnan kannalta on etu ettei meillä edes sellaista harjoiteltua itsenäistä,puolustuskykyä olisi.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

1) Rikoslakiin on pakko puuttua. Suomea ei tällä hetkellä uhkaa sotilaallinen taikka kansainvälispoliittinen kriisi, joten kohta yksi ei päde.

2) Tätä kohtaa voisi parhaiten soveltaa Johan Bäckmaniin. Sen verran paljon Suomelle haitallisia ja valheellisia lausuntoja hän on antanut Venäjän mediassa. Tätä kautta hän on heikentänyt kuvaa Suomesta Venäjällä.

P.S. Bäckmanin sitaatit kannattaa lukea läpi:

http://fi.wikiquote.org/wiki/Johan_B%C3%A4ckman

3) Käsitykseni mukaan kukaan ei ole järjestelmällisesti levittänyt perättömiä taikka harhaanjohtavia kuvia Suomen puolustuksesta taikka sotilaallisista aikomuksista.

"Täähän ei tietenkään suomalais-ruotsalaista maanpetturilehdistöä koske millään tavalla?!?"

Saisiko linkkejä siitä, miten suomalais-ruotsalainen media on toiminut maanpetoksellisesti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomi alkaa olla mediajulkkis maailmalla. Toivottavasti vain tähdenlento, joka pian katoaa reaalisen tapahtumaköyhyyden vuoksi sinne mistä tulikin, suureen tuntemattomuuteen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Viimeisen linkkisi takaa yksi venäläiskommentti:

Новую линию Маннергейма уже построили?

Vaikuttaa siltä, että muualla tuo Suomen S.A. Intin kirje on todellakin saavuttanut aivan toisenlaisia tulkintoja kuin meillä, jossa suurin osa saajista on heittänyt sen roskikseen saman tien.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Lapasesta on lähtenyt todelliseen merkitykseensä verrattuna, maailman media kun toimii oman dynamiikkansa mukaan. Mutta eihän se huono asia ole, jos Suomen mainetta vahvistetaan puolustustahtoisena maana.

Ensi viikolla puheenaiheet ovat jo sitten kokonaan uudet, eikä tästä kirjeestä saada revittyä irti enempää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset