Uusliberalismia

Lännen pohjakosketuksesta 40 vuotta

Keväällä 1975 kävi selväksi, että Yhdysvallat oli hävinnyt ensimmäisen sotansa. Pohjois-Vietnamin kommunistiarmeija tunkeutui 30.4.1975 Etelä-Vietnamin pääkaupunkiin Saigoniin. Lapsellekin jäivät mieleen ensimmäisestä televisiosodasta välitetyt kuvat Saigonin kaatumisesta ja amerikkalaisten ja heidän tukijoidensa hallitsemattomasta paosta.

Suomessakin tuntui siltä, että kommunistien maailmanherruus olisi vain ajan kysymys. Kiisteltiin enää lähinnä siitä, toteutuisiko sosialismi Suomessa kaappauksen kautta vai laillista tietä.

Stalinin valloitukset legitimoitiin kesällä 1975 Helsingissä pidetyssä ETY-kokouksessa. Roistovaltio DDR:stä tuli suomalaisten avustuksella tunnustettu kansainvälinen toimija. Leonid Brezhnevin johtamat kommunistit nöyryyttivät länttä joka puolella maapalloa: Angolassa, Mosambikissa, Laosissa, Kamputseassa, Väli- ja Etelä-Amerikassa. Yhdysvallat oli sisäisten ristiriitojensa vuoksi lähes toimintakyvytön, Richard Nixon oli vuonna 1974 eronnut presidentin tehtävistä Watergate-skandaalin vuoksi.

Länsi pääsi kuitenkin pohjakosketuksensa jälkeen muutamassa vuodessa jaloilleen. Neuvostoliiton ja sen satelliittien kommunistinen sotatalous alkoi yskiä jo 1970-luvun lopulle tultaessa. Leonid Brezhnevin hallinto vanheni silmissä eikä kommunistisessa maailmassa kyetty minkäänlaisiin uudistuksiin.

Sisäinen vastarinta kommunistista järjestelmää vastaan alkoi 1970-luvun lopulla Puolasta ja laajeni vähitellen myös Neuvostoliittoon. Kun Ronald Reagan tuli Yhdysvaltain presidentiksi vuonna 1981, kylmän sodan voittajasta ei voinut olla enää epäselvyyttä.

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/asien/vietnam-krieg-die-erste...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ho Chi Minh Cityssä (Saigon) tietenkin sotilasparaati merkkipäivän kunniaksi:

http://www.euronews.com/2015/04/30/vietnam-celebra...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sputnik Newsin uusi suomenkielinen sivusto muistuttaa, että Vietnamin kommunistit saivat sotaansa "Venäjän" apua.

http://fi.sputniknews.com/ulkomaat/20150429/31480....

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tulipa mieleeni yksi harvoista äitini isää (1893-1969) koskevista muistikuvista. Katselimme maailmankarttaa, josta pappa etsi Aasian ja sieltä Vietnamin. Pappa kertoi, että tuolla soditaan pohjoisen ja etelän kesken, ja että pohjoista osapuolta avustaa rajanaapuri Kiina.

Kiinan alue oli (ja on) kartalla valtaisa, joten hädin tuskin kouluikään ehtineenä päättelin sota-asetelman täysin epäreiluksi eteläpuoliskoa kohtaan. Vähän kuin lumisotaa käytäisiin yksi sataa vastaan. Pappa sanoi etelän saavan apua Yhdysvalloilta, mutta eri karttalehden valtiona se ei onnistunut tekemään minuun vaikutusta.

Lapsena en kyseenalaistanut sotaa missään mielessä; niitä nyt vain syttyy siellä sun täällä, ja ne eivät lopu muuta kuin, no, sotimalla.

minnam ahonen

Pohjakosketusta vuodelta 1988? Surfing USSR!
https://www.youtube.com/watch?v=Mixl3DFVnKE

Oh, and, hauskaa wappua, Jouni &k:nit!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiitos samoin! Ikää on tullut sen verran mittariin, että vappu jää nyt yhteen päivään...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Puola olikin Varsovan liiton akilleenkantapää ja muistan hyvin ihmetelleeni ensimmäistä kertaa Solidaarisuus-liikettä, kun jääkiekon EM-kisoissa pelin alussa katsomossa levitettiin solidarnos-plakaatti yläkatsomossa. Saattoi olla Katowichen kisat tai ainakin neukut pelasivat matsissa. Siitä hetkessä kiinnostuin asiasta ja Walesa kumppaneineen tuli tutuiksi huolimatta Suomen lehdistön naurettavasta tilasta.
Lakana kisoissa oli jotakin 4-5 metriä pitkä eikä käsialassa ollut mitään moitittavaa. Varsinaisia pioneerejä sanan varsinaisessa merkityksessään. Ei näitä Suomen pikkupioneerejä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jääkiekon MM-kisat 1976? Muistan katsoneeni lapsellisen raivon vallassa, kun Suomi pelasi tasan Puolan kanssa ja hävisi DDR:lle, jossa oli muistini mukaan kaksi jääkiekkojoukkuetta. Siihen aikaan Suomen pelaajat olivat kai kisoissa kuin kisoissa enimmäkseen viihteellä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vzgljadissa suorastaan kommunistinen Vietnam-hehkutus: "imperialistit" eivät pärjää "ylpeälle ja rohkealle kansalle." Neuvostoliitto "torjui amerikkalaista aggressiota" - "sitä me teemme myös tänään."

http://vz.ru/politics/2015/4/30/743165.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset