Uusliberalismia

Saksan n-tv: Suomi heittelehtii idän ja lännen välissä

RTL-mediakonserniin kuuluva saksalainen n-tv on julkaissut vaalien alla terävän analyysin Suomen tilanteesta. "Venäjän pikkuveli" keikkuu Moskovan ja Naton välissä, vaikka itse liittokansleri Angela Merkel kävi äskettäin suomalaisia opettamassa.

Euroopan pohjoisella reunalla eletään n-tv:n mukaan "myrskyisiä aikoja." Suurvaltapoliittinen säätila vaikuttaa Suomeen pahemmin kuin muihin Euroopan maihin. Vaalien teemana ovat talousongelmat ja huoli Venäjästä.

Suomi oli analyysin mukaan joskus talouspolitiikan esimerkkimaa, mutta se on nyt "menneisyyttä." Työttömyys on selvästi korkeampaa kuin muissa pohjoismaissa. Valtion velkaantuminen on tuplaantunut vuodesta 2008. Ei niin kauan sitten Suomi vaati muille rangaistuksia vakaussopimuksen rikkomisesta, nyt Suomi on itse ylittänyt kolmen prosentin vajerajan.

Putinin ex-neuvonantaja Andrei Illarionov on varoittanut, että Venäjä saattaa haluta valtaansa Suomen. Jutussa mainitaan ilmatilaloukkaukset, 1300 kilometriä rajaa, venäläisten kiinteistökaupat  ja se, että 43 prosenttia suomalaisista pitää kyselyn perusteella Venäjää "todellisena uhkana." Läpi käydään myös suurruhtinaskunta, sodat ja suomettuminen. Vasta kylmän sodan jälkeen seurasi "arka suhde" länteen. "Suomi liittyi vuonna 1995 EU:hun, mutta ei Natoon."

Naton kanssa solmittu isäntämaasopimus ei ratkaise ongelmaa: turvatakuut eivät koske Suomea.

Alexander Stubb kannattaa Nato-jäsenyyttä, mutta Juha Sipilä haluaa "toisenlaista Venäjä-politiikkaa." "Kun Stubb puolustaa pakotteita, Sipilä varoittaa niiden seurauksista. (Sipilä) haluaa rakentaa kahdenvälisiä suhteita Moskovan kanssa. Hänen puolueensa suuri kannatus viittaa siihen, että monet kannattavat sitä."

Jutun mukaan Angela Merkel varoitti Suomen vierailullaan  "kansallisesta sooloilusta" Venäjän kysymyksessä. "Kuulijoille syntyi mielikuva: Suomi on rintamien välissä."

http://www.n-tv.de/politik/Russlands-kleiner-Bruder-schlingert-article14...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nyt on nähty sekin, että espoolaisella äänestyspaikalla oli 20 minuutin jono.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eli Stubbin toistuvasti hokema lausahdus "Suomi ei ole enää harmaalla vyöhykkeellä" ei välttämättä ulkomaisten analysoijien näkövinkkelistä ole oikeaan osuva.

Koko tuon saksalaisen tekstin perussanoma on juuri se, että "Suomi on harmaalla vyöhykkeellä".

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Juurikin näin. Stubbissa on iskevää jenkkityylistä optimismia, mikä on sinänsä hieno asia. Mutta jäin hieman miettimään, kun hän sanoi männäviikolla Viron Nato-jäsenyyden lisäävän Suomen turvallisuutta. Se olisi kaivannut pohdintaa tuekseen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hyvä pointti. Tuosta puuttuu se viimeinen uutinen, ettei edes Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukashenka ole menossa voitonpäiväksi Moskovaan. Lukashenka näyttää pyrkivän Kekkosen vanhaan rooliin, lähetellen ristiriitaisia signaaleja sekä itään että länteen. Kuten fiksut kommentaattori blogissani arvasivat, Lukashenko tilasi ehkä nootin Moskovasta Eduard Birovin artikkelin muodossa.

http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1923...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei käy kateeksi valkovenäläiset.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #6

Olen käynyt vain kerran, se oli Neuvostoliiton loppuhetkiä. Tuskin siellä nyt huonommin menee kuin silloin, se olisi vaikea kuvitella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Minulla on joitakin bisneskavereita Valko-Venäjällä ja jossain mielessä Valko-Venäjästä heijastuu heidän kanssa käydyn kommunikaation pohjalta monella tavoin parempi ja vakaampi kuva kuin Venäjästä. Usein korostetaan mm. sitä, että Valko-Venäjä ei ole samalla tavoin ruohonjuuritasolta taivaaseen asti korruptoitunut kuin Venäjä, esimerkiksi ylinopeussakkoja ei voi maksaa mustana poliisin lompakkoon. Eräs sanoikin minulle, että "kun Valko-Venäjä on pieni maa ja Lukashenkolla on silmät kaikkialla, niin se on meille hyväksi."

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Lukashenko saattaa tosissaan pelätä, että Venäjä tekee Valko-Venäjälle Ukrainat. On mukavampi olla iso kala pienessä lammessa kuin pikkukala meressä.

minnam ahonen

Tuli joskus käytyä semiserbin ja Balkanin supertähden, Goran Bregovicin, mainiossa konsertissa. Nyt kaveri pelaa banneja Puolassa ja Ukrainassa.
"Bregovic was reported to have praised Russia and urged the West to be "cured of its paranoia".

http://news.yahoo.com/polish-festival-drops-balkan...
http://sputniknews.com/europe/20150404/1020470459....

Jotain Kiovan allergiaa oli jo vuoden 2013 lopulla. B perui aikeensa säveltää Ukrainalle euroviisu.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Valko-Venäjähän on Euroopan maista ylivoimaisesti puolueettomin tai sanotaan nyt sitten "harmain". Ainoana, toistan: ainoana, Euroopan maana se ei kuulu edes Euroopan neuvostoon eikä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Euraasian unioniin se kyllä kuuluu...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Juha Sipilä ei halua Natoon, mutta haluaa pitää tuon mahdollisuuden tarvittaessa," sanoo Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen Le Mondessa.

http://www.lemonde.fr/europe/article/2015/04/19/po...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Europe faces a "real threat" from Russia, warns U.S. army commander:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/r...

minnam ahonen

Sofi Oksanen puhuu (ja varoittelee) eilisessä The Guardianissa suurinpiirtein samoin kuin viime syksyn Frankfurtin kirjamessuilla ( jossa Suomen brändi oli vielä *COOL* ).

Entä joko Keskustan Laura Kolbe on ehtinyt julkisesti raivoamaan, että "kenen valtuuksilla" se Sofi taas maailmalla laukoo? :))

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/sofi_oksanen_h...
http://www.theguardian.com/books/2015/apr/18/sofi-...
http://www.taloussanomat.fi/uutiskommentit/2014/10...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset