Uusliberalismia

Matkustaako presidentti Niinistö Putinin sotilasparaatiin?

Moskovassa järjestetään 9 toukokuuta suuri sotilasparaati, kun toisen maailmansodan päättymisestä on kulunut 70 vuotta. Paikalle on kutsuttu valtionpäämiehiä kaikkialta maailmasta, osallistumisensa on Izvestija-lehden mukaan varmistanut kolmekymmentä. Mutta lännessä jahkaillaan. Venäjän ja lännen suhteet ovat viilentyneet Ukrainan takia siihen pisteeseen, että voiton päivä on vaarassa muuttua kommunistien tynkäjuhlaksi.

Izvestijan mukaan paraatiin ovat tulossa ainakin Kiinan, Pohjois-Korean ja monen euraasialaisen maan johtajat. Saksan liittokansleri Angela Merkel, Britannian pääministeri David Cameron, Puolan presidentti Bronislaw Komorowski ja Baltian maiden päämiehet ovat kieltäytyneet kutsusta. Suuri joukko Euroopan johtajia, heidän joukossaan Ranskan Francois Hollande ja - ilmeisesti - Sauli Niinistö, miettii vielä. Izvestijan mukaan epävarmoihin kuuluvat myös Slovakia, Italia, Unkari ja Itävalta.

Izvestijan mukaan Hollannin ja Kreikan päämiehet osallistuvat paraatiin. Tuon voisi joku kielitaitoisempi tarkistaa. Jostain olin lukevinani, että Tshekin presidentti Milos Zeman on tulossa paikalle. Zeman otti viime syksynä kantaa Ukrainan "suomettumisen" puolesta.

MGIMO-instituutin professori Jelena Ponomareva näkee, että Euroopan maissa on halua kyseenalaistaa toisen maailmansodan lopputulos. Venäjän mediassa on tänään arvosteltu sitä, ettei EU puutu Latvian Waffen-SS-legioonan vuotuiseen muistotapahtumaan Riiassa. Muistopäivä sujui eilen Riiassa ilman välikohtauksia.

http://izvestia.ru/news/584123

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jouni, tämä on hyvä kysymys. Koetamme saada siihen vastauksen.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara
Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ei ole mitään perusteltua syytä osallistua. Paraati on Putinin esitys aseiden mahtailusta ja sodan ihannoimisesta.

Miksi sodan päättymistä ei voi muistella ilman aseita ?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

On vähän vaikeaa ymmärtää, miksi valtionpäämiesten pitäisi matkustaa Venäjälle pönötysparaatia seuraamaan ja juhlistamaan niitä samoja ydinohjuksia, joilla Putin muuta maailmaa uhkaa.

Juha Kuittinen
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tämä lienee Niinistölle todella vaikea päätös.

Tarja Halonen ei olisi kahta kertaa miettinyt tässä tilanteessa, ei myöskään Martti Ahtisaari. (Vaikkakin heidän päätöksensä olisivat olleet vastakkaiset toisilleen).

Mutta Niinistö? Mielenkiintoista ...

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kai Tarja kävi tarkistamassa aikoinaan onko Putininkin (vrt. Bush) kravatti suorassa ennen kuin tämä astui podiumille.

Punaiselle torille kyllä presidenttimme piti tunkea, mutta ei kelvannut sotaveteraanien juhlat Suomessa!?

Mitä ihmeen juhlimista yhdessä Venäjän kanssa on 9.5.? Stalin aloitti sellaisen piirileikin maamme kanssa, että sitä ei ole syytä mitenkään juhlia.

Kuvottavin hetki presidenttiemme (tulevan sellaisen) kohdalla oli, kun Kekkonen Stalinin kuoleman muistosanoina lausui kuolemattomat ajatuksensa, kuinka suuri Suomen ystävä Stalin oli ollut, ja kuinka syvää surua Suomen kansa tuntee tämän poismenon johdosta. Todella mieletöntä tekstiä!?!

Jos Niinistö osallistuu kyseisiin juhlallisuuksiin, niin hänen arvostuksensa ainakin minun silmissäni on sen jälkeen nollan arvoinen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"The French leader, Francois Hollande, also won’t be going. But his office cited agenda issues, saying he’s needed at a meeting on climate change in the Caribbean island of Martinique."

Näin EUObserver viisi päivää sitten. Laskelmat tulijoista ovat tuossa muutenkin hieman erilaiset kuin Izvestijalla.

https://euobserver.com/foreign/127970

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Putinin lehdistösihteeri Dimitri Peskov: "Me totta kai arvostamme ulkomaisten vieraiden läsnäoloa, mutta se ei ole pääasia. Se on koko maamme, koko kansamme ja kaikkien veteraaniemme juhla, siksi siitä tulee todellinen koko kansan juhla ulkomaisista vieraista riippumatta."

http://vz.ru/news/2015/3/17/734836.html

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Miksi ihmeessä sinne Niinistön pitäisi mennä pönöttämään ja juhlistamaan toisen maailmansodan aloittaneiden sotarikollisten voitonjuhlia.

Jos Sauli luet niin vieno toive on että jäisit kotiin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Venäjän vika, että Saksa hyökkäsi Puolaan?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hitler hyökkäsi Puolaan 1.9.1939, Stalin 17.9.1939. Kumpi parempi?

http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_invasion_of_Po...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

Stalin oli Hitleriä ovelampi, kun antoi Saksan ensin tarpeeksi pehmittää ja tappaa. Sen jälkeen tie Puolaan oli huomattavasti helpompi Stalinille. Samanaikaisestihan niiden veijareiden piti tuo operaatio toteuttaa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #13

Samoin Stalinin piti päästä saaliin jaolle Japanissa, kun julisti Yhdysvaltain täysin murjomalle maalle sodan hieman ennen 2.maailmansodan loppua.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #11

No, Venäjähän voi vedota siihen, että Puola aloitti hyökkäyssodan 1918 ja sen saamat alueet vallattiin takaisin. Aivan, kuten Suomi jatkosodassa...

Englanti ja Ranska myös hiljaisesti hyväksyivät NL:n toimenpiteet.

Pekka Loikkanen Vastaus kommenttiin #11

Ihan pienenä yksityskohtana kun tässä nyt märehditään toisen maailmansodan asioita.
Kun Hitler oli kuollut ja Stalinin kavaluus alkoi paljastua, perimätiedon mukaan Churchill sanoi "Taisimme lahdata väärän sian".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Molemmat hyökkäsivät. Yhteisen sopimuksen mukaisesti.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #14

Lisäisin vielä että järjestivät myös nykyiselle Voiton päivän paraatille esikuvaksi kelpaavan voitonparaatin Puolassa, upseereiden kilistellessä maljoja keskenään - Job well done!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #17

Seuraavan blogin loppuosassa lukuisia valokuvia: "The Nazi & Soviet Military Parade":

http://riowang.blogspot.fi/2009/09/brest-nazi-sovi...

Virallisen Venäjän mukaan Toinen Maailmansota/Suuri Isänmaallinen Sota alkoi siis 22.6.1941.......

Pekka Loikkanen

Juuri näin, lue Molotov-Ribbentrop sopimus, ja siihen liitetty lisäpöytäkirja niin näet miksi Saksa hyökkäsi Puolaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #37

Siis: lue lisäpöytäkirja niin näet miksi Natsi-Saksa ja Neuvostoliitto hyökkäsivät Puolaan..

Pekka Loikkanen Vastaus kommenttiin #41

Kiitos täsmennyksestäsi,ensin hyökkäsi Saksa 1.9.1939, ja sitten Neukut perässä 17.9.1939. Syy oli tuo etupiirijako.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #42

Ironista tuossa on se, että Puolalla ja Neuvostoliitolla oli tuolloin voimassa oleva hyökkäämättömyysopimus. Kyseisen sopimuksen oli tarkoitus kestää vuoden 1945 loppuun:

http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet%E2%80%93Polish...

"The pact was considered at the time as a major success of the Polish diplomacy, much weakened by the toll war with Germany, renouncement of parts of the Treaty of Versailles and loosened links with France. It also reinforced the Polish negotiating position with Germany, which resulted in signing of the German–Polish Non-Aggression Pact eighteen months later."

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei Venäjän, vaan Neuvostoliiton vika, sillä hyökkäsihän Neuvostoliittokin Puolaan ja suoritti myöhemmin älymystön harvennusta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Sauli voisi hyvin "kadota" pariksi päivää Lennun kanssa kuusikkoon kävelylle. Sitten ihmeteltäisiin täällä porukassa; missä ihmeessä Niinistö on. Voihan sitä laittaa vaikka Putinille jälkeenpäin tviitin, että "sorry".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kekkonen taisi olla jossain "kadoksissa" kun Sambian presidentti Kennet Kaunda saapui Suomeen. Ilmestyi kyllä sitten päivää paria myöhemmin, jolloin vasta presidentit tapasivat toisensa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tästä Merkel - ja toivottavasti Niinistö - jää paitsi: Putinin "Panzer-Show."

http://www.bild.de/politik/ausland/wladimir-putin/...

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Kun Martti Ahtisaari aikoinaan osallistui Venäjällä voitonpäivän juhlintaan, niin mediassa asiasta nousi suoranainen kohu, ja kansalaismielipide oli vahvasti kyseistä toimintaa vastaan. Mielenkiintoista nähdä, mikä on reaktio tällä kertaa, jos Niinistö osallistuu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tällä kertaa puhutaan skandaalista, jos "lännestä" osallistuvat vain Tshekin Zeman, Kreikan Tsipras ja Niinistö. No, onhan siinä harvinainen tilaisuus tavata Pohjois-Korean Suuri Johtaja Kim Jong-Un.

Markku Laaksonen

Eu-maiden johtajien tulisi toimia yhtenäisesti, kuten Merkel ja Cameron. Sotauhon nostatusparaatiin ei ole mitään asiaa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Niinistö osallistuu, jos käsky käy. En usko, että kantti riittää jättämään juhlat väliin. Jos Niinistö haluaa hiljentää vaalien alla ulkoturvallisuuskeskustelun ja vaatii tätä samaa pidättäytymistä puolueilta, ei liene yllätys, jos Niinistö vilkuttelee Moskovassa entisen puna-armeijan paraatissa.

Halonen nyt menee vaikka ei kutsuttaisikaan.

Stubb menisi muuten, mutta puna-armeijan perillispiiri on niin iso, ettei se mahdu selfieen. Ja voisi kameraa asetellessaan jäädä panssarivaunun alle.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuoretta tietoa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovilta: tulemisensa on vahvistanut 26 maata, niiden joukossa Pohjois-Korea, Kuuba, Tshekki, Kiina, Kreikka, Slovakia ja Kypros. Yhdysvallat painostaa Lavrovin mukaan muita kutsuttuja jäämään pois.

http://vz.ru/news/2015/3/17/734874.html

Tuosta jäi pois, että Lavrovin mukaan juhliin osallistumista vastaan touhuilee myös "EU:n aggressiivinen ydin."

http://www.unian.net/world/1056500-lavrov-uvidel-r...

Kari Särkkälä

Miksi Suomen pitäisi olla mukana ko. juhlassa? Meidät vedettiin mukaan 2. maailmansotaan, koska kaksi diktaattoria solmivat salaisen sopimuksen. Ja silti aseiden hiljennyttyä Suomi oli syyllinen sotaan ja joutui maksamaan sotakorvauksia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näinhän se on, mutta jos Suomen presidentti juuri tänä vuonna jäisi pois tuollaisesta juhlasta, jollaiseen on perinteisesti osallistuttu, niin se olisi merkki siitä, että Suomi on nyt vasta ymmärtänyt tuon.

Kari Särkkälä

Niin no, Suomi onkin vasta pääsemässä lopullisesti irti suomettumisesta.

Ja muutenkin ei ole mitään syytä juhlia 70 vuotta sitten päättynyttä sotaa. Pitäisi mielummin kääntää katseet tähän päivään ja järjestää ETYK-hengen hautajaiset Venäjän rajan läheisyydessä ja lähetystöjen edessä.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Ei missään tapauksessa kannata osallistua. Mitä siellä juhlitaan? Sitäkö, että roistoarmeija valloitti itäeuroopan ja nyt nämä maat ovat EU:n letkuruokinnassa alentuneen elintasonsa vuoksi.

Vai juhlitaanko siellä raukkamaisia neuvostopartisaaneja, joiden rohkeus juuri ja juuri riitti aseettomien naisten, lasten ja vanhusten murhaamisiin?

Suomella ei ole mitään syytä osallistua sodanlietsojien ja varsinaisten sotarikollisten juhlintaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjä vie Kaliningradin alueelle Iskander-ohjusjärjestelmän osana sotaharjoitusta, jossa Venäjän Itämeren laivasto on "korkeimmassa taisteluvalmiudessa."

http://uatoday.tv/politics/russia-sends-nuclear-ca...

http://www.rosbalt.ru/main/2015/03/17/1378529.html

...ja Krimille TU-22M3-pommikoneita:

http://rt.com/news/241441-strategic-bombers-crimea...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras matkustaa Moskovaan Putinin vieraaksi jo 8.4., kertoo Frankfurter Allgemeine. Mitäköhän tämä sitten tarkoittaa? Jääkö paraati väliin vai meneekö hän Moskovaan uudestaan 9.5.?

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/...

Jukka Nieminen

Putin tuossa jo ehtikin tokaista että käynnissä on kyyninen ja vääristelevä historian uudelleenkirjoittaminen. Länsimaissa tietenkin.

Esimakuahan me saatiin tästä kun venäläisiä ei kutsuttu Auschwitchin vapauttamisjuhlaan, koska kuulemma venäläisillä ei ollut mitään tekoa sen vapauttamisen kanssa. EU-politiikot jopa pitivät pokkansa kun Puolan joku ministeri sanoi että todellisuudessa sen vapauttikin ukrainalaiset.

Sen takia se Poroshenkokin siellä keikkui kunniavieraana. eikä kukaan tahdikkuuden takia viitsinyt muistella että ukrainalaiset sodan aikana kunnostautuivat lähinnä SS-poliisidivisiooniensa ansiosta - ja erityisesti holokaustin saralla. ja kun ottaa huomioon että tätä nykyä kiovan joukot heiluttelevat avoimesti natsitunnuksia sotilasosastoja ja puoluelippuja myöten, ei voi kuin hävetä. Häpeä kai sitä kohtaan miten paljon sotaa kokeneita sukupolvia on alettu pilkkaamaan tekemällä heidän uhrinsa naurettaviksi.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Niin, faktuaalisestihan Auschwitchin vapautti Neuvostoliitto ja Neuvostoliitoa voi edustaa vallan mainiosti myös entisen neuvostotasavalta Ukrainan presidentti. ;) Ei siellä siis venäläistä tarvittu paikalle.

Jukka Nieminen

Ei vaan siis nimenomaan ukrainalaiset. koska sinne ehti ekana neuvostoliiton ukrainanrintaman sotilaat, on ukrainan rintama siis sama kuin ukrainalaiset. näin tämä uus-historia asian määritti.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Sulla on Jukka väärää tietoa venäläisten kutsumattomuudesta. Kannattaa aina tarkastaa perusasiat ennekuin alkaa rakentelemaan niille mielikuvia. Siinä käy muuten helposti niin että korttitalo kaatuu.
Sinnehän ne itänaapurit oli toivotettu tervetulleiksi aivan samoin kuin kaikkien muidenkin maiden edustajat.

http://news.nationalpost.com/2015/01/13/putin-wont...

http://www.nytimes.com/2015/01/14/world/europe/put...

Jukka Nieminen

eeei... kyllä siitä oli ihan lööpeissäkin että venäläiset pysykööt poissa kun oli ihan Porosenkon show

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Lähetetään stunttiajaja Pendikäinen moottorikelkalla ja liitovarjolla joltakin itäisen Suomen mäennyppylältä paraatin finaaliin yliliidolla tarkastaen kutsuvieraat nauttimalla Tupla-suklaata kyyditettynä Redbullilla.

Käyttäjän RaimoLaaksonen kuva
Raimo Laaksonen

Ei kärsi edes pahvi Saulia lähettää matkaan!

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Järjestetään täällä torjuntavoittoparaati,ja kutsutaan putin mukaan,,,,!

Kari Savinen

Muutaman kerran Venäjällä ja kerran Neuvostoliitossa käyneenä ihmettelin kaupungeissa niitä isoja betonisia monumentteja, jotka olivat kuulemma voitonmerkkejä. Mikä mistäkin aiheesta ja sodista.
Tuo kuuluu näköjään Venäjällä kulttuuriin, että pitää aina välillä juhlia voittoa, vaikka sitä ei sanan varsinaisessa merkityksessä olisi koskaan tullutkaan. Suotakoon Putinille paraatinsa, mutta meidän pressan osallistuminen, on aika vaikea juttu, jos toiseen suuntaan kumartaa, niin toiseen sitten jää se toinen puoli !

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön on hyvä mennä Venäjälle juhlistamaan isäntämaan voitonpäivän paraatia.

Suhteet Venäjälle pysyvät näin kunnossa ja liittymisemme Natoon ei aikanaan sitten aiheuta mielipahaa puhumattakaan vastustuksesta Venäjän johtajissa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tilanne on kyllä mielenkiintoinen, varsinkin kun kaikki osallistujat eivät vielä ole tiedossa, eivätkä kaikki juhlia boikotoivatkaan. Tokihan me kulttuuriltamme ja maamme tapojen mukaan kuulumme ennemminkin itäeurooppaan kuin länsieurooppaan. Halosen aikana vahvistimme tätä kuuluvuutta itäeurooppaan ja meistä tuli ikäänkuin uusi DDR.

Mitäpä jos lähettäisimme sinne Halosen ja Tuomiojan ja jättäisimme heidät sinne vaikka ikuisiksi ajoiksi, tuskin heitä täällä kukaan kaipaa. Stasin entinen agentti Halonen, sopisi sinne Kremlin sisäpiireihin vallan mainiosti, lippalakkinsa ja tuulipukunsa kanssa. Ei muuta kuin maatushka puku päälle, niin kukaan ei edes tajua hänen olevan maamme häpeällinen entinen presidentti.

Kari Savinen

Kyllä ehdotus Halosen lähettämisestä on hyvä !
Lisäksi voisi seurueeseen lähteä piilokommunisteja, eli vihreitä.

Halonen voisi kyllä viedä myös tuota Setan porukkaa mahdollisimman paljon mukaansa.

Suomi ilmeisesti tarvitsi 12 vuodeksi kiukuttelevan Pressan, jäljet on nyt kaikkien nähtävänä, mikäli haluaa katsoa

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

"Halonen voisi kyllä viedä myös tuota Setan porukkaa mahdollisimman paljon mukaansa."

Joo, tästä Putin tykkää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tästä tulikin sakea soppa: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/79236-suomen-tehta...

Asioita kaukaa seuranneelle Suomen idänpolitiikka on aina näyttänyt kaksilla korteilla pelaamiselta. Ystävyyttä on vannottu sekä itään ja länteen tavalla, mikä on herättänyt kaikilla tahoilla kysymyksiä suomalaisten rehellisyydestä.

Toisessa maailmansodassa Suomi muistetaan ei ainoastaan "torjuntavoitostaan" vaan myös siitä, että se vaihtoi kesällä 1944 puolta. Tuo tausta ja Suomen vaikeatajuinen kieli ja kulttuuri on ollut pohjana Suomen "erityisasemalle," joka ikään kuin pyhitti Suomen arvaamattomuuden ja epäjohdonmukaisuuden kylmän sodan vuosina.

Näitä tilanteita, joissa Suomi joutuu valitsemaan leirinsä, on vältetty kuin ruttoa. Suomen sanotaan kuuluvan länteen, mutta nyt on pakko panna "your money where your mouth is," kuten Amerikassa sanotaan. Jahkailla voi vielä muutaman päivän tai viikon, mutta pianhan tässä asiassa jonkinlainen linjaratkaisu sitten nähdään.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Onneksi! Olisi ollut täysin käsittämätöntä, jos olisi mennyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset