Uusliberalismia

Päivän poliittinen avaus: EU-armeija

Saksalaiset valtamediat hehkuttavat tänään ajatusta "EU-armeijasta," joka puolustaisi "EU:n arvoja" Venäjän uhkaa vastaan. Avaus on pantu komission luxemburgilaisen puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin suuhun, mutta huomatkaa, että sitä tukevat Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen ja Bundestagin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen.

Presidentti Sauli Niinistö on suhtautunut kannanotoissaan EU:n yhteiseen puolustuspolitiikkaan luottavaisemmin kuin moni muu. Olisiko hänellä lusikkansa tässä sopassa? "Pohjoisen Naton" toinen osapuoli Ruotsi näyttää myös olevan hengessä mukana: Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström kirjoittaa Svenska Dagbladetissa, että Venäjä on "vakava uhka Euroopan rauhalle."

Röttgenin perustelut EU-armeijan varustamiselle ovat suomalaisittain mielenkiintoiset: "Yhteinen armeija on eurooppalainen visio, jonka aika on tullut. Eurooppalaiset käyttävät yhdessä valtavia summia sotilasmenoihin, moninkertaisesti Venäjään nähden. Silti sotilaallinen toimintakykymme jää turvallisuuspoliittisesti riittämättömäksi niin kauan kuin pidämme yllä kansallisia pikkuarmeijoita, jotka kaiken lisäksi tekevät ja ostavat suureksi osaksi samoja asioita."

Yhteinen armeija näyttäisi Junckerin mukaan maailmalle, ettei EU-maiden välille tule enää koskaan sotaa. Kysymys ei ole Junckerin mukaan kilpailusta Naton kanssa vaan siitä, että "yhdessä otetaan vastuuta Euroopasta maailmassa."

Oma armeija kansallisvaltion symbolina on Röttgenin mukaan mennyttä maailmaa. Venäjän hegemoniapyrkimysten edessä tuosta ideasta täytyy hänen mukaansa luopua.

Myös Bundestagin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, sosialidemokraatti Hans-Peter Bartels tukee Junckerin ehdotusta: "Tärkeää on nyt, että etenemme nopeasti konkreettisiin toimenpiteisiin. Meidän ei tule odottaa kaikkien 28 jäsenmaan yhteistä konseptia, vaan aloittaa kansallisvaltioiden välisillä sopimuksilla."

Saksan Bundeswehr näyttää esimerkkiä: perjantaina se asetti ensimmäistä kertaa historiassaan 600 sotilaan pataljoonan puolalaiseen komentoon. Viime vuonna Hollanti asetti 2100 sotilasta saksalaiseen komentoon. Näitä vastavuoroisia järjestelyjä on tarkoitus jatkaa ja laajentaa.

http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/konflikt-mit-russl...

http://www.welt.de/politik/deutschland/article138169533/Kommissionschef-...

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ryssland-ett-allvarligt-hot-mot-eur...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Juha Kuittinen

Putkahti vaan jotenkin historiasta mieleen kirjainyhdistelmä SA ja sen yhdistelmän lisäkombinaatiot.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

Pitäisi mielestäni tällaisessa skenaariossa näyttää samalla
Jenkeillekin, että päätämme omista arvoistamme, mm. terveydenhulto, kemikaali- yms. standardeista itse Euroopan kanssa.

Ja teemme kauppaa ja kauppasuhteita niin Venäjän, Amerikan kanssa, vain mikäli tämä hyödyttää Eurooppaa.

Tällöin voisi Eurooppa-aate ottaa tuulta purjeisiin laajemmalla rintamalla?

Volyymin luulisi riittävän EU:n omavaraisuuteen, ja samalla kauppasuhteiden
allekirjoitus sopimuksien allekkirjoituksen voimavaraksi?

-PR

Juha Kuittinen

Olen suomen ja ruotsin puolustusliiton kannalla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minulle kävisi Nato jäsenyys.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Junckerin ehdotuksen kauneus on siinä, että se ottaisi helmoihinsa myös Suomen ja Ruotsin puolustusliiton, jonka Venäjän media ehti jo ristiä "pohjoisen Natoksi."

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Waffen SS oli myös monikansallinen (Uuden) Euroopan armeija, vaikka se oli tiukasti Saksan komennossa.

Napoleonin Grnade arme, joka hyökkäsi Venäjälle, oli myös monikansallinen.

Miten sitten kävi Grande armeella ja Waffen SS:lle?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hävisivät taistelut Moskovasta. Toivottavasti Juncker on oppinut jotain.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Juuri tunti sitten luin Weltistä saman ja kävin poikani (asunut pääosin Ranskassa viimeiset 6 vuotta) kanssa asiasta pitkän keskustelun. Liittyen terrorismiin, Venäjän kriisiin ja moniin epävakaisuuksiin maailmalla - ajatus on hyvinkin kannatettava. Nato on varsin hampaaton Euroopan sisällä. Tästä on hyvä jatkaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

EU:la ei ole maitohampaitakaan edes kasvamassa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kylläpä pitkää tulevaisuutta EU:lle povaat. Äkkiseltään laskien noin parituhatta vuotta. Luulenpa, että olet oikeassa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Eihän sitä liittovaltiota voi väkisin ajaa sisään jos ei ole omaa armeijaa. Tähän saakka EU on ollut vain osittain perseestä, kun sillä ei ole mitään todellista valtaa mihinkään; Se ei voi aidosti pakottaa ketään mihinkään.

Nyt sitä ajetaan sisään Venäjän pelolla.

"Äkkiä ennen kuin EU hajoaa!".

Järkevämpi tuo silti on kuin NATO, tosin siitä varmaankin tulee NATO-armeija lopulta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olisiko tämä sitten se Niinistön kaipaama eurooppalainen Nato?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #14

Kysehän on lähinnä hallituksien välisestä yhteistyöstä eikä varsinaisesta eurooppalaisesta sotilasliitosta, joka on kuitenkin ihan se tavalline Nato vieläkin. Tavallisen Naton puittiessa ja johdolla tullaan Eurooppaa puolustamaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Toistaiseksi koko EU on hallitusten välistä yhteistyötä. Pitäisikö sen mielestäsi olla jotakin muuta?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #18

Sen pitäisi olla Natoon sotilaallisesti tukeutuva kauppaliitto ilman turhia valtiollisia elimia kuten EU-parlamentti on.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Eurooppalaisempi NATO" oli Niinistön lempimääritelmä muutamia vuosia sitten. Siihen voisi siis liittyä Suomikin ilman naapurin ja NATO-foobikoiden kauhua?
Sen jäsenistönä olisi kuitenkin sama porukka, joten tämä takaovi osoittaa sentään luovuutta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Huomenna esitellään Brysselissä "kansainvälisen asiantuntijaryhmän" laatima More Union in European Defence-paperi. Suunnitteilla on EU:n sotilaallinen päämaja Brysseliin ja mahdollisuus toteuttaa "interventio-operaatioita Euroopan rajojen ulkopuolella."

http://www.sueddeutsche.de/politik/verteidigung-ju...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hesari on vaipunut europessimismiin - mahtaako edes uutisoida Junckerin avausta.

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1425703059683

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hesari on kai lukenut Erkki Toivasen EU-blogeja 8 vuoden takaa, jossa ET muistuttaa, että alunperin yhdentymisen tavoitteena oli rauhan ohella kansojen lähentäminen toisiinsa.

Hesari on alkanut epäillä sitä, onko nykytavoite valtioiden pakonomainen lähentäminen toisiinsa kovin fiksua. Kansat kuitenkin pitkälti muodostavat valtiorakenteitaan kulttuurimentaliteettinsa ja -historiansa pohjalta. Ehkä on hyväksi, etteivät "puolueperheet" (sosialistinen internationaali tms.) enää hallitse ns. ylikansallisesti vanhaan tyyliin.

EU:n jäsenvaltioissa vallitsevat kansalliset erot ovat kuitenkin aika suuria. Muodostaisiko yhteisen turvallisuuden tavoittelu poikkeuksen tässä EU:n direktiivi- ja byrokratiaviidakossa? Kokeeko Portugali Venäjän läsnäolon samoin kuin esim. Batlian maat ja Suomi?
Miksi kokisi?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tein aikanaan Ylelle jutun EY:n sinfoniaorkesterista, joka levitti eurooppalaisia arvoja maailmalle. Nyt sitten eurooppalaiset arvot yhdistetään armeijaan. Onhan se surullista.

Minä näen nämä "kansalliset erot" virkamiesten ylikansallisen salaliiton höpöpuheena. Totta kai kaikki 28 rinnakkaista virkamieskuntaa haluavat pitää omat veronsa ja tonttinsa. Mieti vähän, meillä ei ole ainoastaan 28 armeijaa vaan 28 ulkoministeriötä lukemattomine suurlähettiläineen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #20

Sinfoniaorkesteri-esimerkki on hyvä. Taide yhdistää - euro erottaa. :-)
Itse en usko siihen, että 28 eri maan byrokratian supistaminen yhdeksi, "kaikkia edustavaksi" ei toimisi, vaikka kaikki olisivat hyvää tarkoittavia idealisteja. NATO on jo olemassa, joten ei EU mitään rinakkaisarmeijaa tarvitse. Se on vain poliittista euromöläyttelyä.

Syy on yksinkertainen: uskottavuuden, luottamuksen ja aidosti yhteisten arvojen puute tai jäsenmaiden silkka erilaisuus. USA, jossa asuin vuosia, on ihan eri juttu. Siellä ei iowalainen poliitikko alista Montanaa, ja vaikka Kalifornia on iso, se ei voi sanella, mitä sen naapuriosavaltiot tai USA tekevät, eikä se neuvottele Obaman ohi ulkopolitiikasta.

Saksa ja Ranska taas pitävät ihan luonnollisena erityisasemaansa EU:ssa, eivätkä ne halua kutistaa vaikutusvaltaansa. Toisaalta, en antaisi nykykomissiolle edes nykyistä valta-asemaa EU:ssa. Hei eivät toimi "kaikkien jäsenmaiden eduksi", joten EU:n pitäisi löysätä suitsia eikä kiristää niitä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #28

Kyllä suurin ero Amerikkaan on se, ettei siellä ole puolet ihmisistä osavaltiolla töissä tai muuten siitä riippuvaisia.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Die Weltin arvovaltaiset kommentoijat lähtevät siitä, että eurooppalainen puolustus koskee myös Suomea:

„Calle aus Kilpisjarvi • vor einer Stunde
Ich gehe davon aus, dass die europäische Verteidigung auch für Finnland gilt, ohne Nato-Mitgliedschaft.“

Käy suosittelemassa: http://www.welt.de/politik/deutschland/article1381...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Junckerin ehdotus on herättänyt kiivaan keskustelun myös rosbalt.ru-sivustolla. Mihail Krzhizhanovski ottaa Suomen aseekseen neuvostovastaisessa kommentissaan:

"Финляндия была частью России. Достаточно посмотреть как живут финны (наши бывшие сограждане) и на жизнь людей в России, чтобы понять, что такое хорошо и что такое плохо"
Подробнее: http://www.rosbalt.ru/comments/main/2015/03/08/137...

"Suomi oli osa Venäjää. Ei tarvitse kuin katsoa, kuinka suomalaiset (meidän entiset maanmiehemme) elävät verrattuna venäläisiin, niin ymmärtää, mikä on hyvää ja mikä huonoa."

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjän Latvian suurlähetystö kehottaa Venäjälle aikovia "aggressiivisen retoriikan levittäjiä" ottamaan ennen lähtöä selvää, onko heidän nimensä "mustalla listalla" eli onko heillä maahantulokielto Venäjälle.

http://www.delfi.lv/news/national/politics/krievij...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Siellä (Venäjä) voi myös saada maastapoistumiskiellon...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kyseessä lienee tässä vaiheessa vasta visio.
Itseäni kiinnostaa enemmän miten se tulisi käytännön tasolla muuttamaan meikäläisten (ja muidenkin) komento- ja johtorakenteita sekä sitä kautta koko maanpuolustusorganisaatiota.

Käytännössä tuota tultaneen rakentamaan kuitenkin naton nykyisten rakennelmien pohjalta koska pyörää ei kannata keksiä uudelleen. Tuo tulee joka tapauksessa muuttamaan meikäläisten puolustuskuvioita paljon enemmän kuin mikään natojäsenyys voisi koskaan tehdä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Taustalla voisi olla myös USA:n "tönäisy". Euroopan puolustaminen on tulossa liian kalliiksi jenkeille. Pitäisi pikkuhiljaa selvitä omin avuin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Huomenna olemme tuostakin asiasta taas vähän viisaampia, kun EU:n "presidentti" Donald Tusk tapaa presidentti Obaman Washingtonissa. Minusta alkaa näyttää siltä, että länsi jättää ukrainalaiset oman onnensa nojaan eikä paljon puhuttuja aseita tipu oikein mistään.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17...

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Maiden kuninkaatko ne nyt yllyttävät maita tai mantereita toisiaan vastaan,
mentaliteetillä.

Tähän sopii hyvin 44 vuotta sitten tunnelmat.

https://www.youtube.com/watch?v=Od75sn-gb_k

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämäkin on ehkä syytä liittää kommenttina tähän keskusteluun.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14257912113...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset