Uusliberalismia

Rajoja siirrellään Euroopassa - miten käy Kaliningradin alueen?

Miten muistuttaa Venäjää siitä, ettei Kaliningrad kuulu enää sille?, kysyy delfi.lv. Liettualainen politologi Laurynas Kasciunas tulkitsee Potsdamissa 1945 tehtyä sopimusta niin, että Venäjän oikeus euromeressä uivaan Kaliningradin saarekkeeseen on vuoden 1995 jälkeen ollut epäselvä. Venäjän hallinnasta sovittiin Potsdamissa hänen mukaansa vain 50 vuodeksi.

Saksalta vaadittiin vuonna 1990 takuut siitä, ettei se enää vaadi ennen sotia sille kuulunutta Kaliningradin aluetta enää itselleen. Sen sijaan Potsdamin sopimukset osapuolet Iso-Britannia ja Yhdysvallat voisivat ottaa asian esille Venäjän kanssa.

Kaliningradin aluetta hallitsee Putinin Yhtenäinen Venäjä-puolue. Vaatimuksia kansanäänestyksistä tai liittymisestä EU:hun ei ole julkisuuteen asti kuulunut. Yhteistyötä EU:n kanssa haittaa varmasti se, että Venäjä pitää aluetta sotilaallisesti tärkeänä.

Kävin Kaliningradissa muutama vuosi sitten. Sanotaanko niin, että investointitarve on melkoinen, jos vanhan Königsbergin loisto halutaan palauttaa.

http://www.delfi.lv/news/world/other/lietuviesu-politologs-kas-atgadinas...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PasiHurri kuva
Pasi Hurri

Tuli sivuttua aihetta muutama päivä sitten

http://pasihurri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175976-k...

Erityisesti kiitos Risto Koivulalle mielenkiintoisesta lisäinformaatiosta kommenteissa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Aijaijai kun olikin provokatiivinen kirjoitus! Vanhan venäläisen kaupungin fasistinen nimikin, jota en halua toistaa, tuli mainituksi. Vähemmästäkin pahoittaa rauhantahtoinen ihminen mielensä.

Eihän Kaliningrad ole Euroopan rauhalle uhka, vaan turvatekijä. Jos tuon alueen nykyinen hallinta kyseenalaistetaan, on asialla varmasti amerikkalais-kapitalistinen imperialismi, ja sen toimista ei ole milloinkaan seurannut mitään myönteistä. Todisteet Naton kyltymättömälle ja verenhimoiselle laajentumishalulle alkavat olla koossa, niin murheellista kuin se maailmanrauhan kannalta onkin!

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Rajoja siirrellään Euroopassa - miten käy Kaliningradin alueen?

rauhanmarsseja,,päiväkoteihin rauhankasvatusta(venäjällä)äänestäkäämme vihreitä,aseistakieltäytyjiä,anarkisteja,,eu/natovastustajia,ja kaiken muunkin vastustajia niin johan alkaa onni hymyillä !

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Rajoja siirrellään Euroopassa - miten käy Kaliningradin alueen?"

Ei mitenkään. Se on osa Venäjää ja pysyy sellaisena sanoisi Putin. Olen käynyt Kaliningradissa ja todennut, että se on aivan samanlaista kuin missä tahansa Venäjän suuremmissa kaupungeissa. Valtaosa aivan rappiolla ja sitten on osa rikkaiden hallussa olevia osia.

Kaliningrad on täysin samanlainen kuin esimerkiksi Viipuri.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Mielenkiintoisia uutisraportteja sai lukea Königsbergistä vielä noin viitisen vuotta sitten. Alueen nuoriso kun näkee miten paljon paremmin menee naapurimaissa eivätkä ne enää usko venäläiseen propagandaan vaan antavat isiensä totuuksille piut paut.
Viime ajoilta mitään uutisia ei ole pahemmin näkynyt. Ilmeisesti aluuen merkitys on taas kerran Venäjälle kasvanut. Vaikeuksia tulee kuitenkin tulevaisuudessa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset