Uusliberalismia

Onko Latvian Latgallia uusi Krim?

Krimin ja Itä-Ukrainan jälkeen on odotettu Putinin seuraavaa siirtoa. Sellainen voisi olla itäisessä Latviassa sijaitseva Latgallian (Latgalen) maakunta, jossa puhutaan paljon venäjää.

Latgallian pääkaupungissa Daugavpilsissä on kampanjoimassa aktivisteja kuten Latvian Venäläisen Liiton ykkösehdokas Juri Zaitsev, joka varoittaa  sodan mahdollisuudesta, jos latvianvenäläisten vaatimuksiin kieli- ja kansallisuusasioissa ei suostuta. Miroslav Mitrofanov on käynyt Krimillä otattamassa itsestään veljeilykuvan Krimin marionetin Sergei Aksjonovin kanssa ja lyönyt sen vaalilehden kanteen. Latviassa pidetään parlamenttivaalit 4.10., mutta tämä kampanjointi on epäilemättä suunnattu ensisijaisesti Moskovan vaalipiirille.

Venäjä on Konstantin Dolgovin suulla luvannut tukea Baltian venäläisiä niiden taistelussa "ihmisoikeuksien" ja paremman kohtelun puolesta. CIA-taustainen analyytikko Paul Goble näkee, että kysymys on "Ukrainan skenaarion" valmistelemisesta Baltiassa.

Latvian viranomaiset ihmettelevät, missä vaiheessa ja miten tällaiseen voi puuttua. Vaalikampanjointiin sekaantuminen antaisi Putinille mahdollisuuden puuttua taas peliin venäläisten pelastajana.

http://www.interpretermag.com/moscow-laying-groundwork-for-ukrainian-sce...

http://www.lsm.lv/en/article/politics/another-crimea-looms-in-latgale-wa...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Latvian suhteen ongelma on siinä, että Latvia kuuluu NATO:oon. USA on Obaman suulla luvannut suojella Latvian alueellista koskemattomuutta.

http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/09...

"First, we will defend our NATO Allies, and that means every Ally. In this Alliance, there are no old members or new members, no junior partners or senior partners -- there are just Allies, pure and simple. And we will defend the territorial integrity of every single Ally. Today, more NATO aircraft patrol the skies of the Baltics. More American forces are on the ground training and rotating through each of the Baltic states. More NATO ships patrol the Black Sea. Tonight, I depart for the NATO Summit in Wales, and I believe our Alliance should extend these defensive measures for as long as necessary. Because the defense of Tallinn and Riga and Vilnius is just as important as the defense of Berlin and Paris and London."

Jos Venäjä haluaa sotaa NATO:n kanssa, niin sitten Latgale tulee olemaan kohteena, mutta Venäjä ei ole tyhmä. Sen kohteet ovat tähän asti olleet sitä itseään heikommat puolueettomat maat, joita se pystyy simputtamaan ilman sotilaallisia seurauksia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos Putinilla ikää riittää, niin Imatran/Lappeenrannan seutu voisi olla yksi Putinin kohteista. Tähän on aikaa sentään vielä joitakin kymmeniä vuosia vuotta. Hankikivi Ykkösestäkin voi tulla vielä hyvä täky Putinille.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Suomen alue siirtyi Venäjän keisarin alaisuuteen v. 1809, mutta maan kaakkoisen osan (Kymijoesta itään) isäntä ei tuossa vaiheessa muuttunut. Ns. Vanha Suomi oli liitetty Venäjään jo Turun rauhassa v. 1743. Meillä eteläkarjalaisilla on siis heimokohtaisesti kokemusta "tulla venäläistetyksi ensimmäisinä".

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Minkäs Obama tai NATO voi, jos ongelmat ovat maan "sisäisiä."
Eihän Ukrainassakaan sodi Venäjä, vaan ukrainalaiset keskenään. Harmillisesti osa ukrainalaisista puhuu venäjää.

Näin myös Latviassa. Sielläkin sotisivat latvialaiset keskenään. Kääntyisikö NATO tällöin puhtaasti latviaa puhuvien puolelle.

Suomessa oli tilastokeskuksen mukaan v. 2010 äidinkielenään venäjää puhuvia 55 000 henkilöä, määrä ei lie pienentynyt neljässä vuodessa.

Ongelmia tiedossa?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Jos Latvian venäläiset tarttuisivat aseisiin, niin vain hölmöt uskoisivat, että kyseessä olisi puhtaasti Latvian sisäinen asia. Tuon asian sylttytehdas löytyisi helposti Moskovasta.

NATO auttaisi Latvian hallitusta etenkin sen jälkeen kun se olisi löytänyt todisteita Venäjän sekaantumisesta Latvian sisäisiin asioihin. Venäjän ongelma Krimin liittämisen ja itäisen Ukrainan tapahtumien jälkeen on se, että Venäjään ei luoteta pätkän vertaa kun tiedetään, että oman edun nimissä se on valmiina rikkomaan sopimuksia (YK:n peruskirja, ETYK-sopimus, useat sopimukset Ukrainan kanssa) oman etunsa nimissä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Duoda, siinä kohtaa kun Nato saa pitävät todisteen Venäjän osallisuudesta on "separoituvilla" alueilla jo Venäläinen mekanisoitu jalkaväkiprikaati tai pari. Ollaan taas sen kysymyksen äärellä, riittääkö länsieuroopan vellihousuilla kantti aloittaa offensiivia Venäjää vastaan.

Tätä ongelmaa ei tietysti olisi, jos esim. Latvialla olisi kunnollinen aluepuolustus ja kyky pitää "separoitumaan" pyrkivät alueen hallussaan, ilman isompien Natomaiden tukea.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #5

Jos venäläisiä mekanisoidun jalkaväen prikaateja siirtyy Latvian puolelle, niin se hyökkäys NATO-maahan. Latvian vastaus tulisi olemaan vetoaminen viidenteen artiklaan. Tuollainen Venäjän toimi merkitsisi sotaa NATO:n ja Venäjän välille, sillä muut NATO-maat ovat sitoutuneet puolustamaan Latviaa.

Venäjä ei ole haavoittumaton jättiläinen, joka pystyisi tekemään mitä tahansa. Siihen ei luoteta ja raja vedetään johonkin. Hyökkäys NATO-maahan olisi selkeä astuminen kyseisen rajan yli ja merkitsisi sotaa. Venäjä tietää tämän riskin ja siksi se ei mene noin pitkälle. Venäjän on helpompi simputtaa puolueettomia maita, joita kukaan ei suojaa.

Lue läpi Obaman puhe linkistä, joka on ensimmäisessä viestissä. Se ei jätä mitään sattuman varaan.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #7

Kuinka moni Britti on valmis sotaan Venäjän kanssa pienen latvialaisen maakaistaleen takia? 5. artiklan apua ei ole koskaan testattu, enkä ole 100% vakuuttunut sen tehoon, varsinkaan tilanteessa jossa ns. kiistelty alue on jo menetetty harmaan vaiheen toiminnan johdosta.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #10

Koskaan kuullut alueellisesta koskemattomuudesta? Tässä on lainaus puheesta, jonka postitin jo aikaisemmin jos se meni ohitse:

"First, we will defend our NATO Allies, and that means every Ally. In this Alliance, there are no old members or new members, no junior partners or senior partners -- there are just Allies, pure and simple. AND WE WILL DEFEND THE TERRITORIAL INTEGRITY OF EVERY SINGLE ALLY. Today, more NATO aircraft patrol the skies of the Baltics. More American forces are on the ground training and rotating through each of the Baltic states. More NATO ships patrol the Black Sea. Tonight, I depart for the NATO Summit in Wales, and I believe our Alliance should extend these defensive measures for as long as necessary. Because the defense of Tallinn and Riga and Vilnius is just as important as the defense of Berlin and Paris and London."

Kirjotin vielä sen kohdan kokonaan isoilla kirjaimilla, jossa Obama lupaa, että jokaisen NATO-liittolaisen alueellista koskemattomuutta puolustetaan. Voi tuon selkeämpää lupausta antaa? Lue Obaman puhe läpi ja lopeta mutuilu. NATO ei tule heittämään liittolaisiaan junan alle, sillä jos se tekisi sillä tavalla, niin sen uskottavuus romahtaisi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Kommentti off topic. Sä kirjoitat hyvin Petri. Tällä alustalla kuitenkin tummat tai feidatut kuvat ja niukka henkilötiedotus on perinteisesti uusnatsien tai vastaavien putinistien tapa esiintyä.

Mohamed Rasal Vastaus kommenttiin #14

Toivoisin Sini sinulta asiallisempaa käytöstä. Se, että on ollut palstalla pitkään ei tee kenestäkään palstapoliisia, vaikka hinku ilmiantoihin on kova.

Oma kuvani tulee, kunhan löydän tarpeeksi hyvän.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #14

Minun pitää esittää kaksi kysymystä:

1.) Kuinka moni putinisti kirjoittaa sillä tavalla, jolla kirjoitan?
2.) Mikä kirjoituksissani viittaa uusnatsismiin? Olen hyvin voimakkaasti korostanut sitä, että toimillaan Krimillä ja itäisessä Ukrainassa Venäjä on rikkonut niin YK:n peruskirjaa (sen VI:ta ja VII:tä) lukua vastaan, ETYK-sopimusta vastaan sekä Venäjän ja Ukrainan keskinäisiä sopimuksia vastaan.

Jos moderaattorit epäilevät minua trolliksi, niin he voivat aina tarkistaa IP-osoitteen, josta viestini ovat tulleet. Oman kuvani olen ottanut kannettavani kameralla. Oma mielipiteeni on se, että tärkeintä on se, että viestin sisältö noudattaa Suomen lakia.

Käytännössä profiiliin voidaan helposti ottaa väärä kuva ja sen todistaminen vääräksi on vaikeata jos kyseessä on ihan tavallisen kansalaisen (joka ei ole esiintynyt julkisuudessa) kuva. IP-osoite voi antaa paremman vinkin siitä, että onko kyseessä ns. Pietarin trolli ja moderaattoreilla pitäisi olla ohjelmistot sen selvittämiseksi tarpeen vaatiessa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #21

Minähän sanoin että kirjoitat hyvin. Jos ei sinua kiinnosta minun pointtini niin ainakin olen sen nyt sanonut. Sinä tietysti profiloidut kuten haluat mutta halusin vain kertoa että näitä ilmiöitä on.
Se oli vaan spontaani ihmetys koska koin ristiriitaa substanssin ja ja sen muodon välillä jolla se esitettiin.
mutta halusin vain kertoa että näitä ilmiöitä on.
Ja ps, en ollenkaan kohdistanut kommenttia Mohamedille.

Mohamed Rasal Vastaus kommenttiin #10

"Kuinka moni Britti on valmis sotaan Venäjän kanssa pienen latvialaisen maakaistaleen takia?"

Kaikki.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #15

Toivottavasti ja toivottavasti myös Putin uskoo sen, koska Natossa tai ei, mahdollinen sota Balttiassa roiskuu väkisin myös Suomenlahden pohjoisrannalle.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #15

Aivan, ne on ammattisotilaita.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Uskotko kosonen kertomukseesi Ukrainasta itse? Miten tapiota kärsinyt pyssymies joukkio järjestäytyy tykistö patteristoiksi, järjestää tehokkaan tulenjohdon. Avaa uuden rintaman venäjän rajanpintaan asovanmeren rantaan. Tuhansia miehiä kymmeniä raskaita vaunuja?

hiukan logiikkaa pyydän. Ymmärsin, että olet korkeasti koulutettu valtion virkamies? Miltähän alalta?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

"Eihän Ukrainassa sodi Venäjä."
Eikö?? Ainakin Venäjän venäläisiä siellä sotii tuhansittain! Venäjän aseilla ja Putinin suostumuksella.
Eihän Venäjä käynyt Suomenkaan kanssa talvisotaa, sillä sehän oli vain rajakahakka.
Sitäpaitsi, puna-armeijahan vain auttoi Terijoen hallitusta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Länsi-Savo 28.8.2014:
"Matkailualaa Mikkelin ammattikorkeakoulussa opiskeleva Alexandre Chipov on hämmentynyt Venäjällä säädetystä laista, joka kireällä aikataululla velvoittaa kaksoiskansalaisuuden saaneiden venäläisten ilmoittamaan osoitteensa ja kansalaisuutensa Venäjän viranomaisille Venäjällä."

Chipov on asunut v:sta 1998 Haapajärvellä perheen muutettua sinne Vienan-Karjalasta. Mitä tuo laki ajaa takaa esim. Chipovin tapauksessa?

Suomessa on lukuisia ihmisiä (suomalaisia), jotka ovat syntyneet Yhdysvalloissa - esim. vanhempien ollessa siellä työssä tai stipendiaatteina jne. - ja saaneet automaattisesti myös maan kansalaisuuden. Pitääkö heidän jatkuvasti ilmoittaa osoitteensa Washingtoniin ja samalla kertoa yhä uudelleen tästä kansalaisuustilanteestaan?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Putin haluaa tietää minne lähettää pieniä vihreitä miehiä, jos suojelun tarvetta ilmenee.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Itseasiassa pitää, kaikkien USA:n kansalaisten, asuinpaikasta huolimatta, on tehtävä IRS:lle veroilmoitus, jossa lienee kysytään myös osoitetta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Selvennykseksi vielä korostettakoon tässä, että Latvian venäläisten piiristä ei todellisuudessa löydy juurikaan sellaisia, jotka Venäjään haluaisivat liittyä tai jotka ihailisivat Putinia ja kannattaiaisivat hänen ulkopolitiikkaansa. Siinä on oleellinen ero Latvian ja Ukrainan välillä, sen NATO-jäsenyyden lisäksi.

Risto Koivula

Ukrainan venäjänkieliset ovat kansallisuudeltaan pääasiassa ukrainalaisia ilmoituksensa mukaan, ja siten mm. ainakin koulussa opiskelleet myös ukrainaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tietysti jokaisessa maassa luetaan koulussa maan virallista kieltä ja toki kaikki Ukrainassa paikallisista asukeista syntyneet ovat maan kansalaisia. Venäläisten ja ukrainalaisten välillä ei ole lähtökohtaisesti rodullisia eroja, joten käsite "kansallisuus" sinänsä ei ole kovin relevantti. Jos puhuu venäjää, niin on Ukrainan venäläinen. Kielet eivät tosin ole kovin kaukana toisistaan nekään.

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #19

Kukapa olisi sanonutkaan, että kansallisuus olisi "rotukäsite"?

Monet ukrainalaiset ovat käyneet koulunsa Neuvostoliitossa, ja silloin saattoi tapahtua, että kaikki eivät opiskelleet tasavallan kansalliskieltä, vaan venäjää ja äidinkieltään, jotakin kolmatta kieltä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jos Latvian venäläisiä syrjitään niin kuin Ukrainan venäläisiä, loogista olisi että Putin liittäisi alueen Venäjään, mikäli Latvian venäläisvähemmistö niin haluaisi – siis kuten Krimillä.

Tässä tapauksessa nähtäisiin Naton 5 artiklan teho.

Tietenkään kukaan selväjärkinen ei tahdo sitä, että Latviassa mennään yhtä pitkälle kuin Ukrainassa, vaan että sikäläiset venäläiset saisivat ihmisarvoista kohtelua. Tämä on latvialaisista kiinni – ja heidän suhteestaan maansa vähemmistöön.

Sama koskee muita Baltian maita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos heitä syrjittäisiin, niin se olisi loogista Venäjän näkövinkkelistä.
Todennäköisesti varsinaista syrjintää ei kuitenkaan juurikaan esiinny, koska Baltian maiden venäjänkieliset eivät halua liittyä Venäjän osaksi. Kotimaan politiikassa saattavat peräänkuuluttaa joitakin menetettyjä kielellisiä oikeuksiaan, kuten suomenruotsalaiset meillä, mutta muutoin kokevat elämänsä varsin hyväksi Neuvostoliiton romahduksen jälkeen.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Kun Baltian maat itsenäistyivät 1990-luvulla, niin heille jäi suhteelisen suuri määrä entisen Neuvostolliton kansalaisia asumaan. Tosin miksi ei, kun monet heidän vanhemmistaan olivat joko pakkosiirretty tai ovat syntyneet siellä. Neuvostoliitto oli siis eräänlainen liittovaltio, mihin EU on myös pikkuhiljaa menossa. Jokainen Baltian maa siis liittyi "vapaaehtoisesti" Neuvoliittoon.

Baltian maista siirettiin Siperiaan tai muuten katosi eri aikoina noin 600 000 ihmistä. Tilanne siirrettiin Neuvostoliiton eri osista Venäjän kielistä tai taustaista. Kun kyseessä olevat valtiot itsenäistyivät jäivät nämä heille kodiksi muuttuneeksi valtioihin asumaan. Minne he olisivat palaneet, ei minnekkään.
Virossa ja muissa baltian maissa itsenäisyyden jälkeen venäläiset muuttuivat toisen luokan kansalaisiksi tai maattomiksi. Eivät olleet enää neuvostokansalaisia,mutta eivät myöskään itsenäistyneinen maiden kansalaisia. Tänään he ovat väliinputoajia.

Kansalaisuuden he saisivat, mutta heidän pitää oppia esimerkiksi Eesti keel, jonka oppiminen monille vanhoille on ylivoimaista. Ikänsä ovat asuneet Viron alueella, mutta ovat nykyään maattomia. Viron. Latvian ja Liettuan oli reilut kaksikymmentä vuotta aikaa myöntää heille samat oikeudet kuin mitä "kantavirolainen" saa. Mutta ei asiaa ole haluttu hoitaan kunnolla. Vuonna 2007 niin sanotussa "pronssipatsas" kiistassa heidän olisi pitänyt herätä, siihen tosiseikkaan, että kaikkia mahdollisia ja mahdottomia asioita saatetaan käyttää heitä vastaan, mutta ei, mitään ei ole tapahtunut sen jälkeen.

Tuhannet tai kymmenettuhannet ihmiset ovat vieläkin maattomia tai vailla omaa vahvaa intergoitumista kyseisiin maihin, vaikka he olisivat asuneet kyseisisä maissa yli 70 vuotta, eli kolmen sukupolven ajan. He tuntevat saavansa väheksyntää kyseisien maiden hallinnolta. Venäjän kielistä ohjemaa tulee vain Venäjältä. Heitä on siis helppo aivopestä sieltä käsin.

Sudeettivirolainen Sofi Oksanen opettaa miten meidän pitäisi suhtautua Putiniin ja venäläisiin. Mutta hän ei näe virolaisten tavassa hoitaa asioitaa mitään väärää. Toivottavasti heidän ei tarvitse herätä joku aamu Toompean mäellä partioiviin "vihreisiin miehiin".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuvauksesi venäläisväestön syntyhistoriasta Baltian maihin sekä Baltian kansojen kohtalosta neuvostomiehityksen aikana on varsin oikeaan osuva. Mutta en pidä johtopäätöksiäsi oikeina, koska aivan tarkistettavissa olevien tutkimusten mukaan mitättömän pieni prosentti venäjänkielisistä niistä maista haluaisi asua Venäjällä.

Voidaan toki ajatella, että on epähumaania jättää kansalaisuuden saaminen kielitaidon varaan, mutta ottaen huomioon aika lyhyen miehityshistorian ja nopean venäläistyttämisen, ei tämä Baltian kansojen omien nöyryyttävien kokemusten (myös kielellisen syrjinnän) huomioon ottaen ole kovinkaan outoa.

Kun Neuvostoliitto miehitti Itä-Suomen, niin puolisen miljoonaa evakkoa joutui sieltä lähtemään kimpsuineen ja kampsuineen, osa ilman varoitusaikaa, ja asettumaan kuka minnekin Länsi-Suomessa. Ei tämä ollut lähestulkoonkaan niin humaania kuin baltit ovat olleet miehittäjäväestön jälkeläisille. Heitä ei ole minnekään ajettu.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

"tarkistettavissa olevien tutkimusten mukaan mitättömän pieni prosentti venäjänkielisistä niistä maista haluaisi asua Venäjällä"

Mistähän syystä? Monellakaan ei ole mitään siteitä sinne. Baltian maissa syntyneet venäläiset ovat aivan yhtälailla virolaisia, kuin Sofi Oksanenkin. Nämä tavalliset kansalaiset siis saavat kantaa syyllisyden pääosin virolaisten kommunistien tekosista, maan liittämisestä Stalinin Neuvosliittoon! Joidenkin tutkimuksien mukaan venäläiset olivat itse "toisenluokan" kansalaisia Neuvosto-Eestin aikoihin, työskennellessä pääosin raskaissa ja likaisissa töissä, mitä "kantaväestö" ei suostunut tekemään.

Kun Viro itsenäistyi, kaikki heidän johtohenkilöistään oli Eestin kommunistipuolueen jäseniä ja aika korkeassa asemassa sikäläisessä hiearkiassa. Sattumaako, tuskin vain.

Viro ei ollut mikään puhdas demokratia enää 1940, vaan Konstantin Päts oli tehnyt "vallankaappauksen" sikäläisen puolustusvoimien ylipäälikön kanssa aikaisemmin 1930-luvulla. Stalin lähetti kominninterin kommunistikätyrit käännyttämään ja ohjaamaan sisältäpäin tapahtuvaa liittymistä. " Siten on aika vahva ilmaisu tuo "miehittäjäväestö".

Meidän olisi helpompaa saada Karjala takaisin, jos pystyisimme perustelemaan siellä asuvilla suomalaisilla. Nyt siellä on noin 300 000 venäläistä, jotka ovat asuneet monien sukupolvien ajan. Itse en halua heitä Suomeen asumaan, juuri edellä mainittujen seikkojen vuoksi. Venäjä taas tuskin ottaa heitä vastaan...

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson Vastaus kommenttiin #30

Konstantin Päts teki vallankaappauksen poistaakseen oikeistosta tulevan uhan, mutta kielsi myös kommunistit näiden tekemän selvän vallankaappausyrityksen vuoksi. Oikeistosta tullut uhka saattoi olla liioteltu, mutta yleensä Pätsin autöritäärinen hallinto merkitsi sitä, ettei tavallisille virolaisille kerrottu vallanpitäjän ratkaisuista. Kansahan olisi saattanut ryhtyä vastarintaan, vaikka johtajat pitivätkin sitä turhana.

Keskustahakuinen autoritäärisyys perustui virolaisten historiallisesti ymmärrwettävään Saksan vastaisuuteen. Maan aatelisto oli saksalaista, joten maan jako virolaisille oli Viron enismmäisen itsenäistymisen tärkein yksittäinen laki. Viron historiallisena ongelmana on pohtia, liittoutuako Venäjän ja Saksan kanssa.

Suhteet Saksaan olivat huonot, koska Saksassa ei hyväksytty saksalaisaatelsiton maan pakkolunastusta ja koska natsit tulivat valtaan Saksassa. Virossa pyrittiin turvaamaan itsenäisyys hyvillä suhteilla Neuvostoliiton kanssa. Kuten muistamme natsi-Saksa ja Neuvostoliitto tulivat läheisiksi ystäviksi 1939, joten Viron itsenäisyys oli uhattuna. Saksakaan ei ollut suhtautunut myönteisesti Viron itsenäisyyteen eikä Neuvostoliitto.

Kumpikin maa uhaksi Viron itsenäisyyttä ja riitautuessaan kilpailivat Virosta. Viron itsenäisyys oli vapaussodan tulos ei lahja kummaltakaan. ei Saksalta tai Neuvostoliitolta. Viroa ei ollut mahdollista tuiolloin puolustaa sotilaallisesti siten kuin Suomea ymmärrettävistä geopoliittisista syistä.

Viron vastarintaan ryhtymättömyyttä ei ole syytä sulkita siten, että Viro olisi muka luopunut itsenäisyydestään. itsenäisuyydestä luopumisesta ei ollut sovittu maiden kesken eikä Virossa ollut äänestys ollut muuta kuin teatteria.

Risto Koivula

" Kun Baltian maat itsenäistyivät 1990-luvulla, niin heille jäi suhteelisen suuri määrä entisen Neuvostolliton kansalaisia asumaan. Tosin miksi ei, kun monet heidän vanhemmistaan olivat joko pakkosiirretty tai ovat syntyneet siellä. Neuvostoliitto oli siis eräänlainen liittovaltio, mihin EU on myös pikkuhiljaa menossa. Jokainen Baltian maa siis liittyi "vapaaehtoisesti" Neuvoliittoon.

Baltian maista siirettiin Siperiaan tai muuten katosi eri aikoina noin 600 000 ihmistä. "

Siirrettiin toisaalle esimerkiksi Puolan miehitysvallan 30-luvulla Liettuaan asuttamia puolalaisia. He tyhjensivät mm. Vilnan kaupungin kokonaan liettualaisita, ja asuttivat puolalaisia tilalle. Sitten vaihdettiin taas osia. Saksalaisetkin siinä riehuivat, saivat aikaan liettuassa 500000 ylimääräitä ruumista (joista 200000 kaasutettuja ja ammuttuja juutalaisia). Vilnan Puolan-vallan aikaisesta asutuksesta vai 1/3 säilytti henkensä.

" Tilanne siirrettiin Neuvostoliiton eri osista Venäjän kielistä tai taustaista. Kun kyseessä olevat valtiot itsenäistyivät jäivät nämä heille kodiksi muuttuneeksi valtioihin asumaan. Minne he olisivat palaneet, ei minnekkään. "

Kaikki olivat paisti NL:n, myös jonkin neuvostotasavallan kansalaisia: joko sen, missä asuivat, tai jonkin muun. Kaikkien oli myös ilmoitettava kansallisuus ja äidinkieli. Noissa oli tietyt säännöt, sitä ei voinut tehdä miten tahansa. "

" Virossa ja muissa baltian maissa itsenäisyyden jälkeen venäläiset muuttuivat toisen luokan kansalaisiksi tai maattomiksi. "

Eivät muuttuneet, ellei heitä muutettu kansainvälisoikeudellisesti laittomasti sellaisiksi. Ihmisiltä ei saa vidä haidän kansalaisuuttaan aiheettomasti ja antamatta uutta tilalle esimerkiksi asuinmaan valtiollisen itsenäisyysstauksen muuttuessa.

" Eivät olleet enää neuvostokansalaisia, mutta eivät myöskään itsenäistyneinen maiden kansalaisia. "

Heiltä oli silloin viety laittomasti maansa kansalaisuus.

" Tänään he ovat väliinputoajia. "

Väliinpudotettuja.

" Kansalaisuuden he saisivat, mutta heidän pitää oppia esimerkiksi Eesti keel, jonka oppiminen monille vanhoille on ylivoimaista. "

Eestin neuvostotasavallan kansalaisten kansalaisuuden peruuttaminen itsenäistyessä on laitonta.

" Ikänsä ovat asuneet Viron alueella, mutta ovat nykyään maattomia. "

Jokaisella, tai vanhemmilla, oli myös osavaltion kansalsisuus NL:n hajotessa.

" Viron. Latvian ja Liettuan oli reilut kaksikymmentä vuotta aikaa myöntää heille samat oikeudet kuin mitä "kantavirolainen" saa. Mutta ei asiaa ole haluttu hoitaa kunnolla. Vuonna 2007 niin sanotussa "pronssipatsas" kiistassa heidän olisi pitänyt herätä, siihen tosiseikkaan, että kaikkia mahdollisia ja mahdottomia asioita saatetaan käyttää heitä vastaan, mutta ei, mitään ei ole tapahtunut sen jälkeen.

Tuhannet tai kymmenettuhannet ihmiset ovat vieläkin maattomia tai vailla omaa vahvaa intergoitumista kyseisiin maihin, vaikka he olisivat asuneet kyseisisä maissa yli 70 vuotta, eli kolmen sukupolven ajan. He tuntevat saavansa väheksyntää kyseisien maiden hallinnolta. Venäjän kielistä ohjemaa tulee vain Venäjältä. Heitä on siis helppo aivopestä sieltä käsin.

Sudeettivirolainen Sofi Oksanen opettaa miten meidän pitäisi suhtautua Putiniin ja venäläisiin. Mutta hän ei näe virolaisten tavassa hoitaa asioitaa mitään väärää. Toivottavasti heidän ei tarvitse herätä joku aamu Toompean mäellä partioiviin "vihreisiin miehiin". "

Sofi on suomessa syntynyt, äidinkieleltään ja muutenkin täysin suomalainen ämmä.

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Koivula:itsenäistyessään Viro lähti siitä, että neuvostoliittoon kuulumisen aika oli vieraan miehittäjän massa ylläpitämää miehitysaikaa. Viron uusi tasavalta oli aikaisemman itsenäisen Viron palauttamista. Siksi aikaisemman Viron ajan kaikki kansalaiset, myös venäläis- tai vaikkapa puolalaistaistaiset, olivat myös uudestaan herätetyn tasavallan kansalalaisia. Kenenkään kansalaisuutta ei viety henkilön etnisen taustan vuoksi. Miehitysaikana maahan muuttaneet eivät olleet saaneetkaan aiemman tasavallan kansalaisuutta. Neuvosto-Viro oli miehityshallinnon aikaa, jolloin maahan muuttaneiden täytyy miehityksen lakattua hakea Viron tasavallan kansalaisuutta.

Itsenäistyminen johti siihen, että maassa oli osin Neuvostoliiton rikosten vuoksi pakosti maahan siirrettyjä venäläisiä, jotka eivät olleet saaneet Viron kansalaisuutta (vaan joilla oli Neuvostoliiton kansalaisuus). Neuvostoliiton kansalaisuus ei tietenkään ollut pätevä uudelleen itsenäisessä Virossa. Kansalaisuutta ei keltään viety. Pitäisi pysyä asiassa, kun keskustelee Virosta. Kansallisuuden saannin kriteerejä voi olla perusteita kritikoida. Se on kuitenkin eri kysymys. Nämä kysymykset tulee pitää erossa eikä levittää väärää informaatiota.

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #41

" Koivula:itsenäistyessään Viro lähti siitä, että neuvostoliittoon kuulumisen aika oli vieraan miehittäjän massa ylläpitämää miehitysaikaa. "
Se on eri tulkinta kuin YK:lla sen vahvistmassa pariisin rauhansopimuksessa.

" Viron uusi tasavalta oli aikaisemman itsenäisen Viron palauttamista. "

Olkoon vaan, mutta neuvosto-Viro oli myös Viro. SE NL:n perutuslaki vuodelta 1936 oli taas ainakin osin ja varsinkin juuri tuollaisilta osin kansainliiton sanelema, jotta NL voisi olla sen jäsen. NL liittyi samoihin aikoinen kuin saksa erosi muodollisesti omasta tahdostaan, koska KL olisi sen kuitenkin heittänyt ulos, kun ei hyväksynyt perustuslakia.

" Siksi aikaisemman Viron ajan kaikki kansalaiset, myös venäläis- tai vaikkapa puolalaistaistaiset, olivat myös uudestaan herätetyn tasavallan kansalalaisia. "

Eri asia. Tässä on kysymys siitä, että Neuvosto-Viron kansalsisilta ei ollut peruetetta viedä kanalaisuutta, vaikka se olsi ollut nimenomaan Neuvosto-Viron myöntämä.

" Kenenkään kansalaisuutta ei viety henkilön etnisen taustan vuoksi. "

Kyllä vietiin. Se ei muuta asiaa, että ei ollut kysymys siitä, että jokin kansallisuus oli kokonaan puhdistettu kansalaisten joukosta.

" Miehitysaikana maahan muuttaneet eivät olleet saaneetkaan aiemman tasavallan kansalaisuutta. Neuvosto-Viro oli miehityshallinnon aikaa, jolloin maahan muuttaneiden täytyy miehityksen lakattua hakea Viron tasavallan kansalaisuutta. "

YK:lle ja siten Haagin tuomioistuimille neuvosto-Viro oli laillinen.

" Itsenäistyminen johti siihen, että maassa oli osin Neuvostoliiton rikosten vuoksi pakosti maahan siirrettyjä venäläisiä, jotka eivät olleet saaneet Viron kansalaisuutta (vaan joilla oli Neuvostoliiton kansalaisuus). "

Kaikilla oli jonkin neuvostotasavallan kansalaisuus. Niitä muiden neuvostotasavaltojen kansalaisia ei ollut velvollisuutta ottaa kansalaisiksi, esimerkiksi latvian passin omaavia, vaikka olisi evätty ltvian kansalaisuus ja asuisi Virossa. Passi määrää.

" Neuvostoliiton kansalaisuus ei tietenkään ollut pätevä uudelleen itsenäisessä Virossa. "

Neuvosto-Viron kansalaisuus on kansainvälioikeudellisesti myös itsenäisen Viron kansalaisuus. valtoilla ei ole lupaa evätä mielivaltaisesti kansalaistensa kansalsisuutta. Kovin houkuttelevaa olisi lykätä kaikki ikävät tyypit naapureille.

" Kansalaisuutta ei keltään viety. "

Vietiinpäs.

" Pitäisi pysyä asiassa, kun keskustelee Virosta. Kansallisuuden saannin kriteerejä voi olla perusteita kritikoida. Se on kuitenkin eri kysymys. Nämä kysymykset tulee pitää erossa eikä levittää väärää informaatiota. "

Voi pitää erossakin. Voimassa olevia Neuvosto-Virosta periytyviä Viron laillisia kansalaisuuksia peruutettiin.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

#31 Risto Koivula: "Sofi on suomessa syntynyt, äidinkieleltään ja muutenkin täysin suomalainen ämmä."

Joskus jonkun henkilön sanomat sanat kertovat hänestä valtavan paljon.

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Kuvattaessa Viron ja Latvian niitä asukkaita, jotka eivät ole ns. etnisesti virolaisia tai latvialaisia, ei pidä jättää ainakaan tarkoituksellisesti mainitsematta, että

1) Viron ja Latvian venäjänkieliset neuvostoajan tulokkaat eivät ole suurimmalta osaltaan venäläisiä, vaan joukossa on georgialaisia, kaukaasian kansalaisia, muita suomansukuisia kuin virolaisia, ukrainalaisia, valkovenäläisiä jne. sekä uskonnoltaan ortodokseja tai islaminuskoisia; maiden ns. inter-liikkeet aikanaan nostalgisoivat neuvostoliittoa, eivät Venäjää. Sana "venäläinen" tulisi rajoittaa sen Venäjän pääkansallisuuteen, joka syntyi Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991. Suurimmalla osalla Neuvostoliiton aikana Viroon ja Latviaan siirretyistä eivät olleet venäläisiä ja olivat vailla siteitä Venäjään.

2) Viron ja Latvian venäläiset olivat muuttaneet maihin keisari-Venäjän aikana. He ovat olleet maiden venäjänkielisen korkeakulttuurin käyttäjiä. He ovat osanneet myös viroa ja latviaa, toisin kuin neuvostoajan siirtolaiset tai pakkosiirretyt. Viron aikaisemman itsenäisyyden aikana kansallisuuden saaneet venäläiset säilyttivät sen myös uudelleen itsenäistyneessä Virossa. Tällaisten venäläisten siteet Venäjän kultuuriin ovat läheisemmät kuin neuvostoajan tulokkaiden, joiden välillä venäjä on vain yleiskieli. Heillä voi olla taito johinkin muuhun Neuvostomaan eri kieleen paremminkin kuin venäjään. Tosin tässä ryhmässä on tapahtunet venäjän kielistymistä Neuvostoliiton loppuajan tavanomaiseen venäläistymistapaan. Kielen vaihtaminen venäjäksi on aiheuttanut heissä juurettomuutta. Viron itsenäistyessä joissakin keskusteluissa ennen neuvostoaikaa Viroon siirtyneiden vironvenäläisten jälkeläisten (esimerkiksi Kaplinski) kanssa olen vakuuttunut, että neuvostoliiton siirtoväestön yhteydessä asianlaita on juuri tämä.

Ukrainassa Doneskin ja Luhansin alueella juuretonta väkeä ovat ne, jotka Stalinin teollistamisvaiheen aikana siirrettiin Neuvostoliiton eri osista alueelle (jonka teollisuus tosin oli syntynyt jo keisari-Venäjän aikaan) eikä ole tuntenut itseään ukrainalaisiksi, mutta eivät myöskaaään venäläisiksi. Nämä uusvenäläiset ovat mukana, koska yhä näkyy kuvissa Neuvostoliiton lippuja ja alueella on kommunistsia puolueita, jotka ovat juuretonta inter-liikkeen venäjään kielensä vaihtajia, joiden suhde myös Venäjään on etäinen. Putin yrittää vetää nenästä tätä väestöä tukemalla sen Neuvostoliitto-haikailua.

Venäjän valheellinen nykypropaganda on onnistunut sokaisemaan monet niin, etteivät he ymmärrä neuvostoliiton liikaväestöstä, etteivät nämä ole venäläisiäkään. Neuvostoajan juurettomat voivat sopeutua yhtä hyvin tai huonosti nyky-Venäjäänkin kuin Viroon tai Latviaan. Neuvostoajan siirtoväestön haluttomuus kuulua Venäjään voi johtua myös siitä, etteivät he ole venäläisiä venäjänkielisyydestä huolimatta. Miksi tätä seikkaa ei Suomessa ymmärretä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eivätkö he sitten vaikka Virossa voisi todeta: "Neuvostoliittolaisia emme ole, venäläisiksi emme halua tulla, olkaamme siis virolaisia".

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

venäjänkieliset eivät ole ehtineet hylätä vanhaa ideniteettiä eivätkä muodostaa uutta Viroon/Latviaan suuntautuvaa. Ajan kuluessa ehkä niin tapahtuukin, jos Putinin ei onnistu sapotoida uutta samastumista.

Entisen neuvostoliiton ei-venäläiset siirtolaiset ovat juurettomia ehkä juuri siksi, että Neuvostoliiton loppuajalla tapahtui pitkälle menevää kielellistä venäläistymistä ei-venäläisissä kansoissa ilman kiinnittymistä Venäjään. Pelkkä kieli ei tee kenestäkään venäläistä, joten samastuminen jää heikommaksi kuin Viroon keisariajalla sopetuneiden kaksikielisten tapauksessa (osaavat siis sekä viroa että venäjää, jälkimmäistä äidinkieletään).

Jotakin muuta neuvostokansallisuutta kuin venäläisiä olevat henkilöt ovat(varsinkin jos ovat unohtaneet aiemman äidinkielensä vaikkapa georgian) ovat ehtineet samastua jonkinlaiseen kosmopolittisuuteen.

Asunseudun paikalliskulttuuri on jäänyt vieraammaksi kuin venäläinen, joka ei ole sekään kotoiselta tuntuvaa. He ovat kokeneet aikaisempien etuoikeuksien menettämisen. He ovat nyt tasa-arvoisia virolaisten kanssa, mutta kokevat itsensä sorretuiksi etuoikeuksiensa menetyksen vuoksi.

Aseman muutos on kuitenkin selvä. He pitävät Viroa kotimaanaan, mutta yrittävät palauttaa asemansa käyttäen hyväkseen uutta Venäjää, jonne eivät kuitenkaan halua muuttaa. Kaiketi Putinkin ymmärtää tämän tilanteen.

Ukrainassa tämän inter-väestön määrä on ehkä liian pieni, jotta Venäjä voi hyötyä siitä (en tiedä ehkäpä näin on). Interlikkeeissä olevat ovat tajunneet Neuvostoliiton hajonneen ja kaiketi toivovat, että se palautetaan. Latvian ja viron osalta Venäjällä on ehkä paremmat mahdollisuudet vastata Neuvostoliitto-haikailuun.

Putinin politiikka on yritystä antaa toiveita Neuvostoliiton hajoamisen orvoksi jättäneelle väestölle, jotta tuon väestön sopeutuminen paikalliseen kulttuuriin hidastuisi. Uuden virolaisen kansalaisidentiteetin puuttuminen on ongelma. Kansalaisidentiteetti (kuten Suomessa suomentuotsalaisen, juutalaisen, saamalaisen, tataarin identiteetti) ei ole ehtinyt kehittyä, koska aikaa on kulunut liian vähän Neuvostoliiton hajoamisesta. Putinin intressissä on estää tuon kansalaisidentiteetin (etotettava kansallisidentiteetistä).

Neuvostoliiton jälkeensä jättämä väestö sisältää sellaisia, jotka eivät ymmärrä poliittista länimaisuutta, siis demokratiaa tai kansalaisvpaauksia jne. Näihin Venäjä voi onnistua vetoamaan luipaamalla jotakin neuvostoliittoon viittaavaa. Putin ei voi kuitenkaan luottaa heihin loppuun saakka. Hän ei uskalla luottaa siihen, että he sitoutuisivat kansalliseen Venäjään. Toki Viron ja Latvian hallituksillakin voi olla samanlainen ongelma.

Neuvostoajan symboleihin, kuten suuren isänmaallisen sodan muistomerkkeihin, kohdistuvat pyhäinhäväistykset saattavat herättää heikkoidentiteettisten venäläisten tunnereaktiota ja halua vedota Venäjään (kyseessä on pelkkä politkointi).

Risto Koivula

" Kuvattaessa Viron ja Latvian niitä asukkaita, jotka eivät ole ns. etnisesti virolaisia tai latvialaisia, ei pidä jättää ainakaan tarkoituksellisesti mainitsematta, että

1) Viron ja Latvian venäjänkieliset neuvostoajan tulokkaat eivät ole suurimmalta osaltaan venä- läisiä, vaan joukossa on georgialaisia, kaukaasian kansalaisia, muita suomansukuisia kuin viro- laisia, ukrainalaisia, valkovenäläisiä jne. sekä uskonnoltaan ortodokseja tai islaminuskoisia; mai- den ns. inter-liikkeet aikanaan nostalgisoivat neuvostoliittoa, eivät Venäjää. Sana "venäläinen" tulisi rajoittaa sen Venäjän pääkansallisuuteen, joka syntyi Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991. Suurimmalla osalla Neuvostoliiton aikana Viroon ja Latviaan siirretyistä eivät olleet venäläisiä ja olivat vailla siteitä Venäjään. "

Yksi, mitä on vaadittu mm. Viron hallituksissa, on, että VENÄJÄN tulisi ottaa kansalaisikseen kaikki entisen NL:n kansalaiset, jotka tätä haluavat. Tällekään ei ole mitään perusteita. Kansain- välioikeudellisesti neuvostotasavallat olivat tasavertaisia. Pelkkää NL:n kansalaisuutta ei ollut, eikä "neuvostoliittolainen" kelvannut myöskään kansallisuudeksi. Molempia noita säännöksiä myös vastustettiin, ja niitä pidettiin myös "venäläistämisenä". Muistaakseni Garri Kasparovkin osallistui sellaiseen protetointiin.

" 2) Viron ja Latvian venäläiset olivat muuttaneet maihin keisari-Venäjän aikana. "

Oli myös neuvostoaikana muuttaneita kansalaisia.

" He ovat olleet maiden venäjänkielisen korkeakulttuurin käyttäjiä. He ovat osanneet myös viroa ja latviaa, toisin kuin neuvostoajan siirtolaiset tai pakkosiirretyt. Viron aikaisemman itsenäisyy- den aikana kansallisuuden saaneet venäläiset säilyttivät sen myös uudelleen itsenäistyneessä Virossa. Tällaisten venäläisten siteet Venäjän kultuuriin ovat läheisemmät kuin neuvostoajan tulokkaiden, joiden välillä venäjä on vain yleiskieli. "

Nuo olivat varsinkin Latviassa usein Venäjän emigrantteja.

" Heillä voi olla taito johinkin muuhun Neuvostomaan eri kieleen paremminkin kuin venäjään. Tosin tässä ryhmässä on tapahtunet venäjän kielistymistä Neuvostoliiton loppuajan tavanomai- seen venäläistymistapaan. Kielen vaihtaminen venäjäksi on aiheuttanut heissä juurettomuutta. "

Miksi he ovat vaihtaneet nimenomaan venäjään eikä viroon tai latviaan?

" Viron itsenäistyessä joissakin keskusteluissa ennen neuvostoaikaa Viroon siirtyneiden viron- venäläisten jälkeläisten (esimerkiksi Kaplinski) kanssa olen vakuuttunut, että Neuvostoliiton siirtoväestön yhteydessä asianlaita on juuri tämä.

Ukrainassa Doneskin ja Luhansin alueella juuretonta väkeä ovat ne, jotka Stalinin teollistamisvai- heen aikana siirrettiin Neuvostoliiton eri osista alueelle (jonka teollisuus tosin oli syntynyt jo kei- sari-Venäjän aikaan) eikä ole tuntenut itseään ukrainalaisiksi, mutta eivät myöskään venäläisiksi. "

EI SINNE OLE SIIRREETTY VÄKEÄ MUUALTA KUIN KORKEINTAAN UKRAINASTA! He ovat etnisiä ukrainalaisia, vaikka puhuvat venäjän ukrainan murretta. (Sitä puhuvat myös tataarit venäjän- kielenään: mm.g äännetään h:ksi,o taas äännetään painottomanakin o:ksi eikä a:ksi.) Ukrainasta muutti 30-luvulla 7.5 miljoonaa Venäjälle ja Keski-Aasiaan. Maatalous koneellistettiin ja miljoo- nia hevosammattilaisia työllistänyt ratsuväkiarmeija lakkautettiin. Ukraianalaiset ovat sälittäneet myös venäjän puolella vanhan kansallisen identiteettinsä, lukuun ottamatta niitä, jotka siirtyivät jo tsaarin aikana erityisesti Moskovan seuduille.

" Nämä uusvenäläiset ovat mukana, koska yhä näkyy kuvissa Neuvostoliiton lippuja ja alueella on kommunistisia puolueita, jotka ovat juuretonta inter-liikkeen venäjään kielensä vaihtajia, joiden suhde myös Venäjään on etäinen. Putin yrittää vetää nenästä tätä väestöä tukemalla sen Neuvostoliitto-haikailua. "

Ukraina ilmoittaa, että maassa on 17% venäläisiä. Venäjää puhuu äidinkielenään 30%.

" Venäjän valheellinen nykypropaganda on onnistunut sokaisemaan monet niin, etteivät he ymmärrä neuvostoliiton liikaväestöstä, etteivät nämä ole venäläisiäkään. "

"Liikaväestöstä"???

" Neuvostoajan juurettomat voivat sopeutua yhtä hyvin tai huonosti nyky-Venäjäänkin kuin Viroon tai Latviaan. "

"Monikansallisten" ei tarvitse olla "juurettomia".

" Neuvostoajan siirtoväestön haluttomuus kuulua Venäjään voi johtua myös siitä, etteivät he ole venäläisiä venäjänkielisyydestä huolimatta. Miksi tätä seikkaa ei Suomessa ymmärretä? "

Venäjän pitäisi ottaa kansalaisikseen omat neuvostokansalaisensa kuten Viron ja Latviankin. Liettuassa tuollaista ongelmaa ei olekaan ollut.

Venäjä on myöntänyt kansalaisuuksia muissa entisissä nauvostotasavaloissa vainotuiksi joutu- neille, kuten venäläisille, osseeteille ja abhaaseille. Sittä on sitten pidetty "sisäisiin asioihin puuttumisena". Teit kuinka päin vaan, aina se on "väärin" (jos on "väärä maa")...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kenraali Breedlove ei halua Naton kulmille yhtään pientä vihreää miestä:

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/09/15/n...

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Mielenkiintoista, että hän mainitsee Moldovan. Moldovan perustuslaki määrittelee sen maan puolueettomaksi ja kieltää vieraiden joukkojen läsnäolon siellä:

http://www.uta.edu/cpsees/MOLDCON.htm

"Art. 11. The Republic of Moldova as a Neutral State
(1) The Republic of Moldova proclaims her permanent neutrality.
(2) The Republic of Moldova will not admit the stationing of any foreign military troops on its territory."

http://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Moldova

Tämän lisäksi Moldovan asevoimat ovat sangen pienet, vain viisi- tai kuusi tuhatta miestä ja Moldovan puolustusbudjetti oli vuonna 2013 noin 16 miljoonaa euroa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Moldovasta ja muista Itä-Euroopan alueista riidellään kuin vuonna 1939 konsanaan. Eilen tuli kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun Neuvostoliitto liitti itseensä alueita itäisestä Puolasta, siitäkin on jonkun verran kirjoiteltu. Joidenkin mielestä Puola odottaa Ukrainan romahdusta, jotta se voi kahmia itselleen takaisin toisessa maailmansodassa menettämiään alueita sieltä.

http://rt.com/politics/188172-russian-romanian-mol...

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Voihan nenä.
Kun lukee tämän blogin kommentit , tulee mieleeni ennustaja/tietäjä Aino Kassinen.

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

On anteeksiantamatonta, jollei pyritä pohtimaan Venäjän valtiossa, yhteiskunnassa ja ulkomaihin suuntautuvassa politiikassa tapahtuneiden muutosten tai uusien piirteiden mahdollisia vaikutuksia tulevaisuudessa.

Paasikiven oppia ei pitäisi tulkita ihannenormijärjestelämänä, johon nähden tosiasioilla ei ole mitään relevanssia. Rakentava idän-politiikka on kommunikaatiota, jossa annetaan palautetta Venäjällekin, jotta sen johdolle ei syntyisi harhakäsitystä kaikkivoipaisuudesta Venäjän reunavaltioiden suhteen. On uskallettava sanoa imperialismia imnperialismiksi ja kolonialismia kolonialismiksi myös Venäjän yhteydessä eikä teeskennellä, että vain Yhdysvallat on imperialistinen tai kolonialistinen, kuten perussuomalaisten enemmistö näyttäisi ajattelevan.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Kiitos Timo asiantuntevasta ja hyvin uskottavasta selostuksesta koskien Neuvostoliiton romahduksen heitteille jättämiä ihmisisiä itsenäistyneiden reunavaltioiden alueille. Auttaa lukijaa ymmärtämään paremmin sen problematiikan, mitä tähän liittyy sekä tuo esiin sen laskelmoidun tavan, millä tavalla näitä onnettomia ihmisiä on käytetty ja käytetään hyväksi.

Masentavia yhtäläisyyksiä, miten aikanaan kansallissosialistinen Saksa horjutti naapureitaan käyttämällä hyväksi Versaillesin rauhansopimuksen kutistamien rajojen ulkopuolelle jätettyjä saksalaisvähemmistöjä.

Jaan myös näkemyksesi, minkälaista Suomen idän-politiikan olisi oltava.

Keijo Räävi

Latviassa ja Baltian maissa on kieltämättä venäläisten ihmisoikeuksissa korjattavaa joten Venäjällä on tilausta balttien röykytykselle.

Suomessa onneksi venäläissyntyisten ihmisoikeudet ovat esimerkillisen hyvällä mallilla kun Imatran ja Lappeenrannan venäläismatkailijat ihan kuorossa kehuvat Suomea ja moittivat Putinia ja Venäjää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset