Uusliberalismia

Luhanskin alueella maksetaan jo ruplilla

Miehitetyssä Itä-Ukrainassa valmistaudutaan jo alueen liittämiseen Venäjään.  Luhanskin alueen pankit on suljettu, ja käteistä saa vain lähellä Venäjän rajaa sijaitsevista pankkiautomaateista. Niistä saa vain ruplia. Kaupoilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin ottaa ruplia vastaan.

http://ru.tsn.ua/politika/na-luganschine-rasplachivayutsya-rublyami-a-v-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Venäjästä on tullut mestari noudattamaan wanhoja kiinalaisia Sun Tzu:n (孫子) sodankäyntioppeja, joissa hämäyksellä ja luovuudella ei ole rajoja päämäärien saavuttamiseksi.

Jo tuo Krimin liittäminen Venäjään tapahtui kuin sorminäppäryyteen perustuva taikatemppu eikä kukaaan oikein tajunnut mitä tapahtui kunnes se oli jo tapahtunut. Itä-Ukrainan kohdalla puolestaan on pakko noudattaa viipale viipaleelta etenevää hivuttautumistaktiikkaa ja tuo rupla on siinä yksi askel.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Miksi muuten Sun Tzu on säilyttänyt ajankohtaisuutensa, mutta paasikiveläis-kekkoslaisuutta, joka sentään on paljon tuoreempi juttu, pidetään toivottoman vanhanaikaisena?

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Sun Tzun sisältö on hyvin yleismaallista, pääosin strategiaan (vastakohtana taktiikalle tai tekniikalle) keskittyvää, ja siten tulkinnallisen soveltamisen avulla löytyy helposti tilanteeseen sopivaa merkitystä. Toisesta näkökulmasta Suntzussa keskitytään enemmän ihmiseen kuin ihmisten välineisiin, ja siinä suhteessa liikutaan myös yleisellä tasolla, eikä tarkastella yksittäisten henkilöiden asioita. Hieman hullunkurista, mutta tietoteoreettinen toimintaperiaate on pitkälti samankaltainen kuin Tarot korteissa tai Horoskoopissa, ammentaa ihmisen omasta alitajunnasta ja myös tiedollisesta sovittamisesta.

Siitä kun itse luin kyseisen läpyskän on niin pitkä aika etten muista mitään, joten pitää etsiä esimerkkejä googlesta. :D

http://suntzusaid.com/ - tästä linkistä löytyy ilmeisesti suurin osa tekstistä.

Kohdassa "Terrain" maasto, on määritelty erilaisia maastotyyppejä, mutta, ei konkreettisesti vaan niiden abstraktien merkitysten kautta. Näitä ovat "saavutettavissa oleva maasto", "sitova tai hidastava maasto", "viivytykseen ja/tai harkintaan sopiva maasto", "kapea käydä", "Nopeasti nouseva", "kaukana vastustajasta". Näin vaikka maastoa käyttävä asia vaihtuisi, tai maaston merkitys muuttuisi, saattavat samat merkitykset edelleen päteä uusilla yhdistelmillä. Ihminen taas itse miettii mikä maasto tuottaa kyseisen merkityksen kussakin tilanteessa, SunTzu ei tätä tietoa kerro, eikä myöskään tiennyt, sillä SunTzu ei tietenkään ole koskaan nähnyt vaikkapa panssaria. Mutta jos nykyaikainen ihminen miettii missä maastossa panssari jää jumiin, ja tuntee panssarit, hän varmasti osaa yhdistää tämän jumiutumisen mahdollisuuden panssarin ja maaston välillä. Tämä tieto ei kuitenkaan ole peräisin SunTzulta vaan henkilöltä itseltään. Onko tässä lueteltu kaikki maaston merkitykselliset toiminnot? Ei ole. Kirja on vanhanaikainen ja puutteellinen, mutta siinä käytetty tapa muodostaa näitä ohjeita, tekee niistä helposti sovellettavia tulkinnan avulla useassa eri tilanteessa.

Kyseisellä nettisivulla esimerkiksi kun katsoo tuota kommentaattoria, niin hän tekee tämän sovitustyön kirjan ohessa, ja samalla kerrotaan miten SunTzu on ajatellut kuten kommentaattori. No ei tietenkään ole ajatellut samoin, kommentaattori sen sijaan on viisas ja osaa sijoittaa nämä yleismaalliset ohjeet omaan hyötyjen ja etujen kehikkoonsa analyyttisillä taidoillaan.

Horoskooppeihin tämän on suoraan verrattavissa siinä mielessä, että jos luet illalla päivän horoskoopin ja siinä kerrotaan näin "tänään sinulle tapahtui jotain mikä sai sinut hymyilemään". Useimpina päivinä ihmisillä on ainakin yksi hetki jolloin he hymyilevät hieman. Tämän hetken muistaminen voi olla mukavaa, kun samalla saattaa palautua mieleen se syy, joka sai hymyilemään. Näin horoskooppi voi toimia vallan mainiosti. Sen sijaan, on turha kuvitella että horoskoopin kirjoittaja olisi tiennyt syytä hymyysi. Horoskoopin salaisuus, samoin kuin SunTzunkin, on keskittyä näihin yleismaallisempiin abstrakteihin seikkoihin, jotka ovat helposti tosia, usealla eri tavalla. SunTzu keskittyy "psykologiaan", niihin merkitysten laatuihin, jollaisia kenraaleille merkitykselliset asiat ovat luonteeltaan.

No ehkä pelkistän liikaa. :D

PS. Tässä on vielä hyvä esimerkkien kokoelma:

"There are five dangerous faults which may affect a general: (1) Recklessness, which leads to destruction;"

"(2) cowardice, which leads to capture;"

"(3) a hasty temper, which can be provoked by insults;"

"(4) a delicacy of honor which is sensitive to shame;"

"(5) over-solicitude for his men, which exposes him to worry and trouble."

En nyt vaivaudu kääntämään tuota kokonaan, mutta jos asetelman rakenne on sellainen, että on yksi komentaja, jolla on joukkoja, ja hänellä on vastassaaan komentaja, jolla on joukkoja.. Silloin nämä tavallaan pitävät aina paikkansa, kun ne komentajat tekevät päätöksiä ihmisten tavoin.

On useita tapoja, joilla harkitsemattomuus/uhkrarohkeus, pelkuruus, äkkipikaisuus/temperamenttisuus, egoismi/herkkä kunnia/helposti häpeäminen ja (liika) huolestuneisuus joukoista voi johtaa haitallisiin seurauksiin.

Mutta onko tässä kaikki mahdolliset joukkojen komentajan inhimilliset ja ihmisluontoon liitettävät viat? Minusta ei, ja voin tähän muutaman lisätäkin:

Laiskuus ja laiskamielisyys.. Vastakohtana huolellisuus ja tarkkuus.

Yli-mielisyys ja itsepetos omista kyvyistään.. Vastakohtana rehellisyys

Kärsimättömyys.. Vastakohtana kärsivällisyys.

Sopeutumiskyvyttömyys.. Vastakohtana sopeutumiskykyisyys

Turhamaisuus.. Vastakohtana nöyryys

Seppo Hildén

Mutta Luhanskissakin mennään sitten isoissa ostoksissa dollareihin, kuten Venäjälläkin, eli talokaupoissa.

Venäläiset haukkuu että dollari on paska valuutta, mutta itse eivät luota rupliinsa vaan järjestään kaikki suuret ostokset Venäjälläkin tehdään dollareissa.

Heh.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Luhanskin kansantasavalta" ei aio olla osa Ukrainaa, sanoo sen tiedottaja Vladimir Inogorodtsev.

http://www.vz.ru/news/2014/9/10/704924.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset