Suomalaisen valtion loppu
"Hallitus pohtii kriisirahastojen kasvattamista," otsikoi Helsingin Sanomat. Naurettavaa. Suomen päätös pantata lisää miljardeja Luxemburgin supervirastolle syntyi viimeistään viikonloppuna Saariselällä.
Suomen taipuminen on jo uutisoitu maailman talousmediassa. EU-ministerivaliokunta kokoontuu päättämään vain siitä, miten se ilmoittaa asiasta virallisesti julkisuuteen. Vähän kuin aikanaan Neuvosto-Viron hallitus, joka saattoi yrittää pehmentää Moskovasta tulleita määräyksiä ja oli samalla huolissaan omasta asemastaan komentoketjussa.
Valtio, joka panttaa huomattavan osan vuotuisista verotuloistaan vieraan velan vakuudeksi, ei ole itsenäinen. Varsinkin, kun se elää ottamalla syömävelkaa samoilta tahoilta, joille rahaa pantataan. Paikallaan pönöttävä valtiokoneisto ja puheet itsenäisyydestä ovat kuitenkin keino jatkaa virkakunnan leveää elämää.
Tagesspiegelissä pohditaan, merkitsevätkö laajat hallituspohjat kansallisvaltioiden loppua. Kun valta keskittyy Brysseliin, Frankfurtiin ja Luxemburgiin, etsitään konsensusta ja yhteistä vaikutusvaltaa markkinoilla. "In der Finanzkrise kennt das Land keine Parteien mehr." - Velkakriisi lopettaa puolueet. Näin on myös Suomessa, jossa häviäjähallitus on enemmän virkamieskollegio kuin poliittinen hallitus.
Jälkikäteen ihmetyttää vain, kuinka helposti kaikki meni. Joku vaati "eroa eurosta" tai jotain muuta yhtä toisarvoista. Itsenäinen Suomi oli sittenkin vain kansalaissodan voittaneiden valkoisten kenraalien luomus eikä yhdistänyt kansaa muuten kuin juhlapuheissa. Nuori polvi on kasvatettu kansainvälisyyteen ja se kyllä näkyy Puheenvuorossakin.
Ehkä eristyneisyydestämme kertoo se, ettei valtioiden murenemisesta puhuta ääneen. Peiteilmaus riippuvuudelle on "vastuullisuus," joka tarkoittaa vastuuta saksalaisille. Sillä, joka maksaa on tietenkin oikeus myös vaatia.
http://www.hs.fi/politiikka/Hallitus+pohtii+kriisirahastojen+kasvattamis...
http://www.tagesspiegel.de/meinung/grosse-koalitionen-konsens-bringt-mac...
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)
Hyvä kirjoitus!
Epätoivoisesti vallassa roikkuva hallitus kusettaa kansaa joka käänteessä. Luokanopettaja Urpilainen kehuu, ettei tasaveroa nosteta, mutta kuntien valtionosuuksia leikkaamalla ja palveluita niille lisäämällä pakotetaan kunnat nostamaan kunnalllisveroa, joka on nimenomaan tasavero.
Tämä hallitus on demarien loppu, ei kokoomuskaan niitä enää miksikäään laske. Sen osoitti Saariselän kutsulista.
Loistavaa kerrassaan, wow ! Hienosti tiivistetty. Kiitos.
Oivasti kirjoitettu!
Tämä on varsinainen Boardwalk Empire, missä kulisseissa hääräävät Nucky Thompsonit, Lucky Lucianot ja Al Caponet. Nostavat ministereiksi käytännössä ilman keskustelua nuoria sätkypellejä, joiden kunnianhimo kaataa kaikki moraaliset esteet.
Kansan tuntoja kuvaa parhaiten 30-luvun termi "Great Depression". Se ei ole pelkkä talouslama, vaan kyse on nimenomaan vaihtoehdottomuuden sanelemasta masennuksesta, johon ajetaan yksi toisensa perään.
Valitettavasti itsenäisyyden menettäminen huuhtoo mukanaan kaikki arvot, joiden varassa henkinen kantti lepää. Niinpä talouskasvulle ei löydy enää rakentajia. Vielä yrityksiä on perustettu ennätystahtiin. Korporaatioiden ja valtion itsensä kiihdyttämä ostovoiman leikkaus tappaa näistä suurimman osan muutamassa vuodessa.
GD 2 etenee hyvää vauhtia.
Snellman, onneksi Reglingin kassan korot ovat nousemaan päin, ja tukimaille tulee vapauksia. Näin saadaan suomalaiset maksamaan entistä enemmän. Sitä efektiä voi paisuttaa rahastojen kasvatuksella. :)
Kreikkalainen sairaala yritti maksaa uusia tarvikkeitaan, mutta shekki
ei kelvannutkaan maksuksi! Se on sitä todellisuutta...
kuten esim. Nigel Farage on varoitellut:
Valtionvelka on uusi demokratian jälkeinen hallitusmuoto.
Kommentoi 9 kommenttia