Uusliberalismia

Puolusteleeko Helsingin Sanomat Finnairin korruptiota?

Valtionyhtiö on helposti haavoittuva, otsikoi Hesari päivän pääkirjoituksensa. Viesti näyttäisi olevan se, että ministeri Heidi Hautala on haavoittanut Finnairia puuttumalla sen johtajien salaisiin palkkioihin.

"Onko siis niin, että valtionyhtiössä tulisi noudattaa eri pelisääntöjä kuin yksityisessä liike-elämässä?" Kysymys on jopa hesarilaiselta röyhkeä. Valtio on markkinoilla aina eri asemassa kuin yksityinen yritys ja valtion palveluksessa toimitaan aina vähintään välillisesti virkavastuulla. Vaikka johtajat kuinka kuolaisivat yrittäjien ja liiketoiminnan voittojen perään.

Soneralla pelottelu saa monet repeämään nauruun. Toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander oli niin innoissaan suomalaisesta teleklusterista, ettei osannut olla höpöttämättä kännykkäänsä edes johdon palavereissa. Eikä hänkään kaiketi ihan ilmaiseksi joutunut maamme puolesta raatamaan.

Hauska on myös Sanoma Oyj:n tarina siitä, kuinka pörssiyhtiön hallituksen jäseniä saadaan tavallisesti etsiä kuukausikaupalla kivien ja kantojen alta. Vaikka täältä Puheenvuorosta saataisiin puolessa tunnissa kerättyä esimerkiksi Finnair Oyj:lle nykyistä parempi hallitus.

Hesarin tarinan moraali on lopussa: "Johtavien poliitikkojen taas tulee oivaltaa, että valtionyhtiössäkään yhtiön hallituksen ei tule palvella omistajan vaan yhtiön etua. Finnairin tapauksessa se on myös Suomen etu."

Taitaa olla kirjoittajalla kokemusta pelkistä suojatyöpaikoista. Ei ole olemassa mitään yhtiön etua, osakeyhtiön olemassaolon tarkoitus on tuottaa voittoa ja tässä tapauksessa kaiketi muutakin etua omistajilleen. Ihan mielenkiintoinen on yritys erottaa toisistaan Suomen etu ja Finnairin omistajan eli Suomen valtion etu. Tässä rakennelmassa yhtiö eli Finnair jäisi itsenäiseksi raharuhtinaskunnaksi vähän niin kuin Sanoma Oyj.

Ei kiitos ja peruskurssit uusiksi!

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Valtionyhti%C3%B6+on+helposti+haavoittu...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ministeri Hautala ymmärtää miten hallitus toimii ja se on hyvä asia. Hallituspuolueet haukkuvat toisiaan yhä enemmän asioista, joista ovat itse vastuussa.

Hesarin aamun pääkirjoitus puhuu vain "ministerin päätöksestä," vaikka takana on näin suuressa asiassa koko hallitus. Niin fiksu Hesari ei ole, että olisi tehnyt sen tahallaan ; )

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2012/03/1...

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Snellman: "Vaikka täältä Puheenvuorosta saataisiin puolessa tunnissa kerättyä esimerkiksi Finnair Oyj:lle nykyistä parempi hallitus."

Joskus on tullut meditoitua sitä, kuinka hyvin tämä olisi sovellettavissa myös muihin tapetilla oleviin hallituskokoonpanoihin.

Pravdan toimituksessa on kirjoituksesta päätellen ollut tyypillinen "Chelsea Monday" -vireystila.

Seppo Hildén

Hesari on artikkelissaan tekopyhä, jos yrittää verrata valtionyhtiötä yksityiseen pörssiyhtiöön.

Finnair pelaa veronmaksajien rahoilla ja toisten rahoilla on aina helpompi ottaa riskejä kun omilla. Itse asiassa Finnairin johtajilla ei ole mitään bisnekseen liittyviä muita taloudellisia riskejä, kun jäädä kiinni omista perusteettomista johtajabonuksista.

Finnair on tehnyt monta vuotta tappioita, mutta se ei paina johtajia, koska tietävät että veronmaksajat kattaa tappiot.

Kuka tahansa haluaisi olla tuollaisessa yhtiössä johtopaikoilla ja "kantaa vastuuta" tuloksesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Paremmin en olisi osannut sitä itse sanoa ; ) Nykypäivänä ei vaan edes kaikista pörssiyhtiöistä tiedä, kuka siellä vastuuta kantaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset